• Külföld
faktor

Orvosok vakították meg a betegeket

Spanyolországban tizenhárom ember megvakult, huszonhétnek pedig súlyosan károsodott a szeme egy olyan készítmény miatt, amit szemműtéteknél használnak.

Először nyár elején, a bilbaói Hospital Universitario Donostia kórházban és egy magánintézményben történt baj. Több embert megműtöttek retinaleválás miatt, és – bár a műtét jól sikerült az orvosok szerint – a betegek megvakultak - írta az MTI. Azonnal vizsgálatot indítottak, és kiderült, hogy a különböző kórházakban az Ala Octa nevű, műtétek során használt német gyártmányú készítmény okozta a vakságot, mert mérgező anyag volt benne. A spanyol egészségügyi minisztérium június végén betiltatta a készítményt. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban is történtek hasonló esetek, és összesen 41 embernél alakult ki valamilyen szemkárosodás, többek közt látóideg-sorvadás, retinaelhalás, látásromlás.

Még tart a vizsgálat, elemzik a készítményt, mivel a szer nem ártott minden páciensnek. A készítményt gyártó Ala Medics nevű cég csak a vizsgálatok lezárása után hajlandó nyilatkozni.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16