• Belföld
Faktor

Változás az egészségügyben: maradnak az orvosok

Kis mértékben ugyan, de csökkent az orvosok elvándorlása az utóbbi években: tavaly 615 magyar doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írja a Magyar Nemzet.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai alapján 2013-ban még 705 magyar állampolgárságú orvos kérte a bizonyítványt, 2014-ben viszont ez a szám 701, 2015-ben 717, tavaly pedig 615 volt - írja a Magyar Nemzet.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A mutatók szerint ráadásul a legtöbb bizonyítványt kérő 35 év alattiak körében is javultak az arányok. 2014-ben 579 fiatal akart külföldön munkát vállalni, két éve 562, tavaly pedig 470 volt ez a szám.

  A célországok között legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Svédország, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot vagy Katart választották. Az arab államba tavaly 13-an mentek dolgozni, pedig 2014-ben még egyáltalán nem szerepelt a célországok listáján.

  Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, nincs arra vonatkozó statisztika, hogy hányan jönnek vissza Magyarországra azok közül, akik egyszer már úgy döntöttek, külföldre mennek dolgozni. Vannak, akik később a családjuk miatt visszaköltöznek, míg mások pont azért maradnak külföldön, mert a gyerekeik már ott járnak iskolába, vagy éppen csak néhány évük van hátra a nyugdíjig, ami sokkal kedvezőbb külföldön.

  Elvándorlás mindenhol van: Angliából és Németországból is mennek el orvosok, Svédországból Norvégiába költöznek, onnan Amerikába. Az lenne a fontos, hogy mindez ne roppantsa meg annyira az ellátórendszert, mint ahogy nálunk történik.

  Az elvándorlás mellett probléma az is, hogy emelkedik a pályaelhagyók száma.

  Kommentek:

  Top 16