• Külföld

Orvosi múzeumtól lopott agyakat, majd eladta az interneten

A huszonhárom éves férfi az indianapolisi Indiana Történelmi Orvosi Múzeumba tört be. Agyakat és más emberi szerveket lopott el, majd ezeket az eBayen árusította. Egy év börtönbüntetést és utána két évig feltételesen lesz szabadlábon.

A múzeumban különböző állapotú agyakat is bemutattak a kiállítók
Fotó: Europress / Raul Arboleda - AFP

A múzeumban különböző állapotú agyakat is bemutattak a kiállítók Fotó: Europress / Raul Arboleda - AFP

A múzeum korábban elmegyógyintézet volt, melyet 1848-ban alapítottak. Később múzeummá alakították át, látogatható benne boncolóterem és anatómiai múzeumrész is. Utóbbiban preparált szervek, főleg egészséges vagy valamilyen betegség nyomait őrző agyak találhatóak - írja az Independent.

David Charlest még 2013 decemberében tartóztatták le, miután egy San Diego-i férfi hatszáz dollárért eBayen keresztül hat, üvegbe zárt agyat vett. Az agyak révén a rendőrség könnyen eljutott Charleshoz, a lopott tárgyak többségét el is kobozták. A tettes azonosítása sem volt nehéz ezek után, mivel a rabláskor a férfi a helyszínen hagyott egy papírdarabot, amin a véres ujjlenyomata is rajta volt.

Charlest eltiltották a múzeumtól, ahonnan egy EKG-gépet is ellopott, valamint tíz oszcilloszkópot, egy babamérleget és más történelmi tárgyakat is magával vitt. Az ítéletét most hozta meg a rendőrség: egy év börtön vár a férfira, majd további két évig feltételesen helyezik szabadlábra.

Top 0