• Külföld
Faktor

Orvosi botrány: több száz rákbeteg szerveit transzplantálták

Kétségbeejtő információk láttak napvilágot: mivel évek óta akut transzplantálható szervhiánnyal küzdenek a brit orvosok, több száz esetben halott rákbetegek szerveit ültették át a műtétre váró pácienseikbe.

Illusztráció

Illusztráció

Bár minden esetben ellenőrizték, hogy az adott szerv nem rákos vagy fertőzött, előfordult, hogy a műtött páciens később daganatos beteg lett – írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A brit Országos Egészségügyi Szolgálat Vér és Transzplantációs Osztálya jelentése szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt öt évben 675 alkalommal került sor transzplantációs műtétre. Ebből 272 donor rákban vagy más rosszindulatú betegségben szenvedett.

  „Keményen dolgozunk azon, hogy minimalizáljuk a kockázatot, ezért alaposan megvizsgálunk minden potenciális szerv- vagy szövetdonort.” – írta John Forsythe professzor.

  Állítása szerint a szervek hiánya miatt néha a rákos betegek szerveinek transzplantálása az egyetlen járható út, még akkor is, ha ez nem a legmegfelelőbb.

  „A rákban elhunyt betegek szerveit biztonságosan is lehet használni. A sebész ilyenkor két kockázat között ingázik: vagy rákbeteg szervét ülteti át, vagy a beteg meghal, míg egészséges szervre vár.”

  Az Amerikai Egyesült Államokban is elterjedt volt a múltban ez a gyakorlat, mostanra azonban szórványossá vált. Itt úgy küszöbölték ki a veszélyt, hogy rákbetegek belső szerveit nem lehet átültetni. De például szaruhártyát, bőrt, inakat vagy csontokat adhatnak át daganatos betegek is – ha nagyon muszáj, és minden esetben egyedi elbírálás alá esik a kérdés.

  Kommentek:

  Top 16