• Belföld
Faktor

Orvosi végzettség nélküli ápolók is elláthatnának egyes feladatokat

Készül azoknak az egészségügyi feladatoknak a listája, amelyeket a jövőben orvos helyett egyetemi végzettségű ápolók is önállóan elvégezhetnek.

Illusztráció

Illusztráció

A Népszabadság szerint Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja azt mondta, Magyarország a fél évszázadra visszatekintő ausztrál és brit gyakorlatot honosítja, így a három év múlva startra kész tervvel járó kockázat minimális.

A tervek szerint a magas szaktudású ápolók egyetemi mesterképzés keretében szerzik meg azt a szaktudást, amellyel egyes, most még orvosi végzettséghez kötött feladatokat biztonsággal elvégezhetnek. Ez másfél éves egyetemi képzést jelent a főiskolai diploma megszerzését követően.     

EZT IS AJÁNLJUK:

    A dékán szerint a rendszer előnye, hogy a feladatbővítés és az ezzel járó magasabb bérezés nagyobb számban tarthatja itthon az ápolókat - írja az MTI.

    Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára azt mondta, az újonnan megalakuló szakmai kollégiumoktól vár az ápolói kompetencia rendezéséről mihamarabb javaslatot.

    Top 16