• Belföld
Faktor

Az orvosok szabadulnának a hálapénztől

Az orvosok többsége hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni. 60 százalékuk viszont úgy gondolja, hogy a paraszolvencia eltüntetéséhez nem elég a béremelés - derült ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) megbízásából készült felmérésből.

Dénes Tamás, a Reszasz elnöke a felmérés eredményeit ismertető keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, ez egy fontos üzenet a politikának és a döntéshozóknak. Mindenképp meg kell szüntetni a hálapénzrendszert.

Illusztráció.

Illusztráció.

A szakszervezet szerint, a hálapénz megszüntetésére a tisztességes alapbér, a megfelelő minőségű és mennyiségű orvosi munka honorálása, a saját orvosválasztás lehetősége és a magán és az állami ellátás tiszta együttműködése lehetne a keret - írja az MTI.

A felmérésből az derült ki, hogy az orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni. A kérdőívet 907 orvos töltötte ki, két hét alatt. Nőgyógyászok, kardiológusok, pszichiáterek, de rezidensek és háziorvosok is válaszoltak a kényes kérdésekre.

A kutatás szerint az orvosok 32 százaléka ma már úgy látja, a betegek a pénzzel teli borítékot a megfelelő ellátás és előnyszerzés miatt csúsztatják a köpeny zsebébe. Vagyis nem a tényleges hálaérzés motiválja a pácienseket. Négy évvel ezelőtt is készült egy hasonló kutatás, akkor még minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a csúszópénz ténylegesen a hála kifejezése - írja a 24.hu. 2013-ban még 31 százalék gondolta azt, hogy a hálapénz a háláról szól 2017-ben viszont már csak 17 százalék.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az orvosok 33 százalék válaszolta azt, hogy teljes mértékben elutasítja a hálapénzt, 61 százalék pedig elutasítja, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek tartja.

Az orvosok öt százaléka tartja elfogadhatónak, és mindössze egy százalék válaszolta azt, hogy a hálapénz természetes dolog. 2013-ban az orvosok 19 százaléka, míg idén már 33 százalék utasítaná el teljesen a borítékot.

A ReSzaSz arra is kíváncsi volt, mit tapasztaltak az elmúlt években az orvosok, mennyire változott a betegek hozzáállása a hálapénzhez. A többségük (49 százalék) azt tapasztalta, hogy egyértelműen csökkent a hálapénzt adó betegek aránya, így nem meglepő, hogy 44 százalékuk úgy vette észre, kevesebb csúszópénzt kap egy hónapban.

Összességében a kérdőívet kitöltők azt tapasztalták, hogy az elmúlt három évben 26 százalékkal csökkent a hálapénzt adó betegek aránya, 12 százalékkal visszaesett az átlagosan egy betegtől kapott pénz, és 22 százalékkal apadt az átlagosan egy hónapban kapott hálapénz összege.

A felmérés szerint az orvosok 60 százaléka gondolja úgy, hogy pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog kikopni. A jövő orvosai, a rezidensek körében pedig még inkább elterjedtebb ez a vélekedés (76%).

Kommentek:

Top 0