• Élet
Faktor

Szomorú összefüggés: idősebb orvosoknál nagyobb eséllyel halnak meg a betegek

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza azt, hogy az idősebb doktoroknál többen halnak meg.

Az orvos életkorától is függ, hogy milyen gondoskodást kapnak a páciensek, derült ki a British Medical Journal tudományos lapban közzétett tanulmányból.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Harvard egyetem kutatói több mint hétszázezer kórházi feljegyzést tanulmányoztak, majdnem 19 ezer orvos időskorú pácienseiről. Az így létrejött statisztikák azt mutatták, hogy a halandósági ráta is nőtt, ahogy az orvos öregedett - írja az Ars Technica.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A negyvenévesnél fiatalabb doktorok körében a 30 napon belüli halandóság aránya 10,8 százalék volt, és ez egészen az orvosok hatvanéves koráig nem változott számottevően. A 40-49 éves orvosoknál az arány 11,1 százalék, míg 50 és 59 év között 11,3 százalék volt, ám 60 fölött már 12,1 százalékra felment, és a hetvenes orvosoknál ennél is rosszabb volt a helyzet.

    Egyelőre a kutatók is találgatnak, hogy mi lehet a jelenség oka. Elképzelhető, hogy a doktorok képességei romlanak az idő előrehaladtával, de az is lehet, hogy egyszerűen az ismereteik lesznek elavultak, míg a fiatal, frissen végzett orvosok az aktuális leghatékonyabb módszerek ismeretében gyógyítanak.

    Kommentek:

    Top 16