• Tudomány
Faktor

Megdöbbentek a tudósok, hogy mi rejtőzött a föld alatt

Modern lézeres technológia használatával fedezték fel a kutatók a világ első országúthálózatát Guatemalában, a "maja kultúra bölcsőjében".

A világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a "maja kultúra bölcsőjében", amely összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles és 17 országútból áll. Az úthálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze.

Illusztráció

Illusztráció

El Mirador egészen a hanyatlásáig, körülbelül Kr. e. 150-ig a nyugati félteke legnagyobb városa volt a lakosságát és a méretét tekintve, virágkorában több mint egy millióan éltek a környékén.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ez volt az első amerikai állam

  – mondta Richard Hansen amerikai kutató, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medence régészeti projektjének vezetője.

  Ebben a városban található a La Danta piramisrom, ami a 72 méteres nagyságával Közép-Amerika legmagasabb piramisa.

  A kutatók modern lézeres technológia (Light Detection and Ranging, vagyis lézeralapú távérzékelés) segítségével vizsgálták át a földfelszínt. Ezáltal két-és háromdimenziós térképet készítettek a régióról.

  A mérések során piramisokra, teraszokra, csatornákra, vizesárkokra, falakra és utcákra bukkantak, de összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jeleket is felfedeztek. A kutatásaikat jövőre folytatják.

  Kommentek:

  Top 16