• Külföld
Faktor

Borzalmas kínokat állnak ki az állatok, hogy élhessenek

Egy belgiumi állatkertben megrövidítik az ott élő orrszarvúk tülkét, hogy megvédjék őket az orrszarvúmaffia támadásaitól.

A döntést azután hozta meg a Pairi Daiza állatkert igazgatója "pótlólagos biztonsági intézkedésként", hogy egy Párizs melletti állatkertben március 6-án három fejlövéssel megöltek egy négyéves hím szélesszájú orrszarvút, tülkét pedig lefűrészelték és elvitték.

A hatóságok a szervezett bűnözést gyanítják az Európában példátlan eset hátterében. Európában eddig csak múzeumokból loptak el orrszarvútülköket, a Thoiry-állatkertben történt támadás az első eset, hogy fogságban tartott rinocéroszt öltek meg a szarváért.

A feketepiacon 60 ezer eurót (18,7 millió forint) is kifizetnek egy kiló szarvért. Ázsiában, főleg Kínában és Vietnamban, valóságos csodaszerként tekintenek a porrá őrölt orrszarvútülökre, amely a helyi hiedelmek szerint gyógyítja például a rákot és növeli a potenciát.

A szaruból álló tülkök "lecsiszolása" nem jelenti az állatok végleges megcsonkítását, mert a szarv a körömhöz vagy a hajhoz hasonlóan újra kinő, bár a tartós védelem érdekében újra és újra le kell majd nyesegetni belőle.

A belga állatkert igazgatója, Eric Domb elmondta, hogy afrikai tapasztalatok alapján a szarvak preventív levágása, megrövidítése a vadorzók elleni védekezés kevés igazán hatékony módjának egyike.

A francia határ közelében fekvő Pairi Daiza a legnagyobb belga állatkert, ahol jelenleg három felnőtt és egy bébi orrszarvút tartanak.

Kommentek:

Top 0