• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Oroszország olyan, mint egy terrorszervezet - mondta a török miniszterelnök

Oroszország úgy viselkedik Szíriában, mint egy terrorszervezet. Ha ezt tovább folytatja, és civileket kényszerít menekülésre, akkor Törökország "nagyon határozott választ ad" - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Kijevben az Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A török kormányfő emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolta meg Oroszországot, és felszólította a világközösséget, hogy tegyen határozott válaszlépéseket.

„Oroszország és az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam, emberiesség elleni bűncselekményekért felelősek Szíriában. Erre a nemzetközi jog keretein belül kell válaszolni" – mondta.

A török politikus azt mondta, míg ő Kijevben tárgyalt, Oroszország légicsapást mért Szíriára a török határ közelében, eltalált egy iskolát és egy kórházat, sokan meghaltak.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ahmet Davutoglu - fotó: Europress . Burak Kara / Getty

  Ahmet Davutoglu - fotó: Europress . Burak Kara / Getty

  Az ukrán-orosz konfliktusról azt mondta, hogy Törökország a Krím-félszigetet Ukrajna szerves részének tekinti. Ukrajna Törökország stratégiai partnere, és köszönetet mondott az ukrán kormánynak, amiért sok kérdésben szolidáris volt Törökországgal.

  Jacenyuk szintén megköszönte vendégének, hogy a török nép támogatja Ukrajna területi egységét és „az orosz agresszió elleni harcát".

  A két miniszterelnök jelenlétében hitelmegállapodást írtak alá, amely alapján Ankara 50 millió dollár kölcsönt ad Kijevnek – írja az MTI.

  Top 16