• Külföld
Faktor

"Hallottuk, ahogy haldoklik" - drámai pillanatokat éltek át a hegymászók

Egy szibériai hegyen történt katasztrófa, amelyet nem mindenki élt túl.

Drámai videó készült arról, ahogy egy oroszországi lavina túlélői kétségbeesetten próbálják kiásni társukat a hótömeg alól, amely Szibéria nyugati részén temette be. A Kuznyeczki-Alatau-hegységbe csak a leggyakorlottabb mászók szoktak ellátogatni.

Múlt vasárnap azonban egy ilyen kirándulás katasztrófába torkollott Hakaszföldön. Mikhail Korolev sikeresen megmenekült a lavina elől hómobiljával, de aztán egyből a barátai segítségére sietett. Más azonban nem volt a közelben, aki segítsen. Nem volt nála jelzőkészülék sem, amellyel megállapíthatta volna a balesetet szenvedett emberek pontos helyét. Rádión segítséget kért, majd megtalálta az egyik kirándulót, aki félig ki tudta ásni magát.

Két segítője is érkezett és folytatták a kutatást. Az egyik hó alá temetett emberrel walkie talkien tartották a kapcsolatot. „Nehezen beszélt, hallottuk, hogy haldoklik. Már fogyott az oxigénje, kezdett fulladozni” – számolt be Korolev.

Botokkal, ásókkal és a puszta kezükkel kezdtek ásni. Két férfi, egy 35 és egy 42 éves nem élte túl a lavinát, de öt embert sikerült időben kimenteni, ők kórházba kerültek. A területen egyébként hivatalosan nem szabad hómobilt használni, vizsgálat indult az ügyben - írja az RT News.

Kommentek:

Top 0