• Külföld

Oroszország fokozta a bombázást pár órával a szíriai tűzszünet előtt

A tűzszünet előtt pár órával Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra - jelentette pénteken a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A szervezet szerint orosz harci gépek Damaszkusztól keletre, Homsz tartomány északi részén, illetve Aleppó tartomány nyugati területein támadták a lázadó erőket.

Aleppó tartományban az egyik orosz támadás egy család nyolc tagjával végzett egy olyan településen, amely nincs is a dzsihadisták kezén - közölte a szervezet.    

Az OSDH szerint a Damaszkusz mellett fekvő Kelet-Gúta területére legalább 25 csapást mértek az orosz bombázók. Ez a térség a felkelés egyik legfontosabb közopntja, amelyet a környék legerősebb lázadó szervezete, az iszlamista Dzsejs al-Iszlám (Az Iszlám Hadserege) ellenőriz. Oroszország a Dzsejs al-Iszlámot terrorszervezetnek tekinti. Az OSDH ismertette, hogy az orosz gépek Dúmára, a gútai régió legnagyobb településére legalább tíz csapást mértek, és a várost a szír kormányerők is ágyúzzák.

Oroszország Szíria többi részén is olyan helyeket támadott, ahol kisebbségben vannak a dzsihadisták, és a felkelőké az ellenőrzés.

Aleppó. Fotó: Europress - Karam Al-Masri / AFP

Aleppó. Fotó: Europress - Karam Al-Masri / AFP

Oroszország nem erősítette meg a szervezet információit, ezeket szerintük „semmilyen adat nem támasztja alá". „Az orosz légierő folytatja hadműveleteit Szíriában, támogatja a kormányerőket, és a terrorszervezeteket veszi célba" - mondta az orosz elnöki adminisztráció szóvivője.

Magyar idő szerint pénteken 23 órakor lép életbe részleges tűzszünet Szíriában, amelyet a damaszkuszi kormány is elfogadott. A felkelők legnagyobb szervezete egyelőre kéthetes tűzszünetbe egyezett bele: kíváncsiak arra, hogy a kormányerők tiszteletben tartják-e a megállapodást.

A tűzszünet a dzsihadista szervezetekre, így az Iszlám Állam nevű terrorcsoportra és az An-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Az OSDH szerint épp emiatt a tűzszünet megvalósítása nehéz lesz, mert az An-Nuszra sokhelyütt iszlamista és nem iszlamista felkelő csoportokkal is szövetséget kötött. Az ellenzék attól tart, hogy a kormány tovább fogja támadni őket arra hivatkozva, hogy dzsihadisták – írja az MTI.

Top 0