• Külföld

Oroszország és az Egyesült Államok továbbra is tűzszünetet akarnak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtök este Moszkvában John Kerry és Vlagyimir Putyin megbeszélése után ezt mondta, hogy a felek megállapodtak arról, hogy rendszeresen áttekintik a viszonyukat. Azt is mondta, hogy mindkét ország felhasználja befolyását, hogy a szír kormány és az ellenzék tárgyaljon Genfben. John Kerry pedig azt mondta, hogy ragaszkodnak Ukrajna területi egységéhez.

Az orosz külügyminiszter a négyórás megbeszélés után azt mondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok is megértette, hogy egyik fél sem akartja a két ország viszonyát megingatni. Úgy fogalmazott a John Kerryvel közösen tartott sajtóértekezleten, hogy:

Az Oroszországi Föderáció elszigeteléséről szóló retorikának, ahogy ma arról ismét meggyőződtünk, semmi köze sincs a realitáshoz.

Hozzátette, hogy arról is megállapodtak, hogy a két ország viszonyát áttekintik. A felek ennek ellenére a közepes és kis hatótávolságú rakéták ügyében továbbra sem értenek egyet.

Szergej Lavrov. Forrás: Europress - Getty Images/Andrew Burton

Szergej Lavrov. Forrás: Europress - Getty Images/Andrew Burton

Lavrov szerint Oroszország és az Egyesült Államok egyetértett a szíriai tűzszünet megerősítését célzó egyeztetés folytatásában. Abban is egyetértettek, hogy csak a minszki megállapodások betartásával lehet az ukrajnai válságot rendezni, más lehetőség szerintük erre nincs. Hozzátette, hogy Kijev és Donyeck, illetve Luhanszk között párbeszédre van szükség – írja az MTI.

John Kerry pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államok ragaszkodik Ukrajna területi épségéhez, ebbe pedig a Krím félszigetet is beleérti. Az orosz bíróság által 22 évre ítélt Nagyija Szavcsenko ügyéről azt mondta, hogy reméli, hogy hamarosan hazatérhet.

Top 0