• Külföld
Faktor

Különleges család: oroszlán eteti a leopárdbébit

A tanzániai Ngorongoro-kráterben fotóztak le egy vadon élő nőstény oroszlánt, amint leopárdkölyköt szoptat. Szakértők szerint példátlan eset a fajokon átívelő gondoskodás a ragadozó nagymacskák körében.

A leopárdbébit szoptató anyaoroszlánt egy turista fényképezte le a Ngorongoro Természetvédelmi Területen. Szakértők szerint az oroszlán elveszíthette saját kölykét és talált egy talán a saját anyjától elszakadt kis leopárdot, amelyet a gondjaiba vett.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egy New York-i székhelyű állatvédő szervezet, a ragadozó nagymacskákra szakosodott Panthera nem tud hasonló esetről, még a fajon belüli nevelőszülősködés is rendkívül ritka.

  "Ez egy igazán egyedülálló eset. Egyetlen hasonló példáról sem tudok vadon élő ragadozó nagymacskák körében"

  - mondta Luke Hunter, a szervezet vezetője.

  A szakértő szerint az oroszlán is éppen világra hozhatott egy utódot és a hormonok késztethették arra, hogy gondjaiba vegye egy másik ragadozófaj kicsinyét. Az oroszlánkölyök sorsáról semmit sem tudni.

  Szakértők szerint körülmények különleges összejátszásának lehet az eredménye a szokatlan gondoskodás, normális esetben ugyanis a vadonban egy elhagyott kölyköt, amelyet vetélytársnak tekintenek a táplálékért folyó küzdelemben, más ragadozók azonnal megölnek.

  Luke Hunter nem látja jónak a kis leopárd túlélési esélyeit, mert - szerinte - nagyon valószínűtlen, hogy az oroszlánfalka befogadná. "Ha a falka többi tagja rájön, hogy egy kívülálló keveredett közéjük, valószínűleg megölik őt" - mondta. Ha mégis életben marad, nem tudni, hogy milyen magatartási formákat sajátít el. Hunter szerint a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a kis leopárd anyja előkerülne és újra magához venné kicsinyét.

  A leopárdok 12-18 hónapos korban szakadnak el anyjuktól és egyedülállóként élik életüket. Az oroszlánok kifinomult hierarchiájú falkákban élnek. A vadon élő oroszlánkölyköknek csak 40 százaléka éri meg első születésnapját a tanzániai rezervátumban.

  Kommentek:

  Top 16