• Külföld
Faktor

Életet találtak az űrben, ez a lehetséges magyarázat

A Nemzetközi Űrállomás külső felületén baktériumokat találtak.

Az asztronauták egy űrséta során vattapálcák segítségével gyűjtöttek be mintákat a Nemzetközi Űrállomásról. A szakértők többek között a hajtóművek környékét is vizsgálták, ahol gyakran csapódik le az elhasznált üzemanyag. A mintákat később földi laboratóriumokban elemezték, ekkor derült ki, hogy valami különös található a pálcákon.

Anton Skaplerov űrhajós egy orosz hírügynökségnek, a TASS-nak azt mondta, a mintákban olyan baktériumokat azonosítottak, melyek nem voltak jelen az űrállomás moduljának indításakor. Az űrhajós szerint ez azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok a világűrből érkeztek.

Illusztráció.

Illusztráció.

"Már tanulmányozzák őket egy ideje, és úgy tűnik, hogy nem jelentenek veszélyt" – tette hozzá Skaplerov. A baktériumok pontos eredete egyelőre ismeretlen, de nem valószínű, hogy az élőlények földön kívüli létformák.

A Nemzetközi Űrállomás belsejében korábban többször is azonosítottak már mikroorganizmusokat, melyek feltehetőleg embereken és berendezéseken utaztak az űrbe. Nem lehetetlen, hogy a közelmúltban kimutatott baktériumok is egy későbbi rakománnyal jutottak a külső borításra.

Ha a mikrobák nem is földön kívüli eredetűek, a felfedezés így is érdekes lehet. A baktériumok ugyanis éveken át életben maradtak a szélsőséges körülmények között. A Nemzetközi Űrállomás 435 kilométer magasan kering, szinte teljes vákuumban, felületén pedig 121 és -157 Celsius-fok között ingadozik a hőmérséklet - írja a 24.hu.

2014-ben, amikor az orosz űrhajósok állítólag planktonokra bukkantak az űrállomás külső felületén, a NASA szakértői arra jutottak, hogy ha az élőlények valóban jelen vannak, úgy az indítás során kerülhettek az űrállomásra. A NASA azóta sem igazolta a planktonok felfedezését.

Nagyjából egy hónappal a 2014-es bejelentés után a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) részben cáfolta az orosz eredményeket. A DLR szóvivője akkor azt mondta, az űrállomásról begyűjtött mintákban nem planktonokat, hanem baktériumoktól származó DNS-t találtak. Könnyen elképzelhető, hogy az érintett mikroba még csak nem is élt az elemzés elvégzésekor.

Mivel a TASS cikkéből nem derül ki, hogy az űrhajósok pontosan mikor gyűjtötték a mintákat, nem lehetetlen, hogy Skaplerov valójában a 2014-es vizsgálatra utalt - írja az IFL Science.

Kommentek:

Top 0