• Külföld
Faktor

Videó érkezett a fedélzetről: az orosz űrhajós minden kételyt eloszlatott

Megmutatta a befoltozott lyukat a Nemzetközi Űrállomáson, de másról is beszélt.

Különleges videóval jelentkezett be a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz asztronautája, Szergej Prokopjev a Twitteren. Az űrhajós megmutatta annak a lyuknak a helyét, amelyet még augusztus végén fedeztek fel a Szojuz oldalán, és az üggyel kapcsolatban eddig megjelent hírekre is reagált.

A Business Insider beszámolója szerint a hétfőn publikált felvételen jól látszik az űrállomás oldalán a fekete anyag, amit egy szövet mögé rejtettek el. A lyukat epoxigyantával átitatott anyaggal tömték be, így megszűnt az oxigén szivárgása az egységből. Az űrhajós szerint nem voltak valósak azok az állítások, amelyek szerint a lyukat az ujjukkal fogták volna be az asztronauták a végső javítás előtt. Helyette ragasztót és orvosi gézlapot használtak.

Az űrhajós emellett igyekezett megnyugtatni mindenkit: a Nemzetközi Űrállomáson továbbra is a legnagyobb békében dolgoznak együtt a kollégáikkal. Mindezt azért is jelentette ki, mert az orosz űrkutatási hivatal szerint az amerikaiak azt akarták elérni, hogy az oxigén szivárgása miatt ki kelljen üríteni a Nemzetközi Űrállomást.

Korábban egyébként azt feltételezték, hogy egy mikrometeor vágott lyukat az egységen, később azonban kiderült, belülről okozott sérülés miatt kezdett szökni a levegő a Szojuzból. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a gyártáskor keletkezhetett hajszálrepedés, amit valaki megpróbált eltitkolni.

Kommentek:

Top 0