• Külföld
Faktor

Orosz légicsapások: több tucat halott

Legkevesebb 75 halottat találtak a bombázás helyszínén. Feltehetően sokan a romok alatt rekedtek. Mintegy 150-en megsebesültek, több súlyos sérültet törökországi kórházakba vittek. Helyi lakosok szerint a támadásokat valószínűleg orosz vadászgépek hajtották végre.

A beszámolók szerint legkevesebb hat légicsapás érte a várost. A vadászgépek lebombázták a piacot, kormányzati épületeket és lakónegyedeket. Helyi források szerint a város lakói átalakított kocsikkal próbálták menteni a sebesülteket. Az emberek a romok között kutatnak túlélők után.

Idlíb a Dzsais al-Fatahnak, iszlamista felkelőcsoportok egy olyan szövetségének a kezén van, amelynek az al-Kaidához tartozó an-Núszra Front is tagja.

Oroszország légicsapásokkal támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a szíriai hadsereget, amelyn számára Idlíb elveszítése nagy érvágás volt. Moszkva állítása szerint az orosz légicsapások elsősorban az Iszlám Állam ellen irányulnak. Többen azonban azzal vádolják Oroszországot, hogy mérsékelt felkelőcsoportokat is támad, és hogy számos civil áldozatot szednek a bombázásai.

Top 0