• Külföld
Faktor

Meghackelték az amerikai elnökválasztást?

Clinton hívei szerint három államban elcsalták a választási eredményeket - méghozzá az orosz hackerek, akik a rendszerben garázdálkodva megmásították több száz szavazó voksát.

Michigan, Pennsylvania és Wisconsin – ezzel a három állammal kapcsolatban merültek fel kételyek Clinton híveiben. Egyre több akadémikus és aktivista állítja azt, hogy orosz hackerek manipulálták a választásokat. Ezért azt szeretnék elérni, hogy számolják újra a szavazatokat - írja a Guardian.

A csoport arra szeretné rávenni az egykori First Lady-t, hogy ő is kérvényezze a kongresszusi bizottságnál és a szövetségi hatóságoknál az eredmények felülvizsgálatát. Egy 18 oldalas dokumentumban foglalták össze a kételyeiket.

Az Amerikai Egyesült Államokban november 8-án tartották az elnökválasztást, amelyen szoros eredménnyel és a várakozásokkal ellentétben végül Donald Trump nyert. Nem sokkal ezután az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyből kiderült, hogy orosz hackerek próbáltak meg beférkőzni néhány régió választási hivatalának számítógépes rendszerébe, valamint a választások előtt több demokrata tisztviselő e-mailjeit is feltörték.

Bár Trump a közvélemény-kutatások szerint mindhárom államban stabilan vezetett, végül Clinton igencsak megszorongatta november 8-án. Ahol elektronikusan is lehetett szavazni, ott egyértelműen Trumpra voksoltak többen (Clinton összesítettben 7 százalékkal kevesebb voksot kapott), de a papíralapú szavazási rendszereknél nagyjából kiegyenlített volt a párbaj – ez pedig többekben felkeltette a gyanút, hogy hackerek működtek a rendszerben.

A csoport már egy nyílt levelet is megfogalmazott, amelyben a Kongresszus vezetőit szólítják fel a vizsgálatra. Harcuk nagy lökést kapna, ha Clinton nyíltan kiállna mellettük. Sokak szerint pedig az sem véletlen, hogy Trump az első száz napján végrehajtandó reformok között a kiberbiztonság megerősítését is megnevezte.

Ha a gyanút megalapozottnak találják, akkor a Kongresszus egy független vizsgálóbizottságot hoz létre, akik újraszámlálhatják a szavazatokat.

Újraszámlálás, háromszor isNem ez lenne az első alkalom, hogy az elnök beiktatása előtt még újraszámlálják a szavazatokat – 2000-ben ezt egy államban, Floridában kellett megtenni. Akkor a demokraták oldalán Al Gore, míg a republikánusok színeiben George W. Bush indult az elnöki székért.

Floridában nagyon szoros lett az eredmény, és a nemzeti tévék a részben feldolgozott eredmények alapján még Al Gore győzelméről számoltak be – a teljes feldolgozottságnál viszont már Bush került ki győztesként, 537 plusz vokssal. A floridai szavazatokat kétszer számolták újra, majd időközben az ügy a Legfelső Bíróság elé került, amely leállította a szavazatok harmadik újraszámolását.

Kommentek:

Top 0