• Külföld

Orosz megrendelésre zajlottak a terroristák által vállalt kibertámadások

Valószínűleg orosz hackerek állnak az Iszlám Állam nevében az elmúlt bő egy évben elkövetett kibertámadások sorozata mögött.

A Der Spiegel című hetilap német biztonsági szervekre hivatkozva arról ír, hogy az Iszlám Állam nincs abban a helyzetben, hogy emberei összetett kém- és szabotázstámadásokat indíthassanak a világhálón.

Talán nem ő a felelős. Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Sean Gallup

Talán nem ő a felelős. Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Sean Gallup

Néhány dolog szerintük arra utal, hogy a szóban forgó akciókat a Kreml hackerei követik el. Ez a gyanú már 2015 áprilisában is felmerült, amikor a TV5 Monde francia tévéadó elleni nagyszabású hackertámadás után vezettek a nyomozás szálai egy orosz hackercsoporthoz. A francia média jelentései szerint ez volt a helyzet előzőleg a washingtoni Fehér Ház, több NATO-tagállam, valamint orosz disszidensek és ukrán aktivisták információs rendszere ellen végrehajtott támadásokkal is.

A Der Spiegel szerint az Egyesült Államok hadseregének központi parancsnokságát 2015 elején, illetve a szaúdi biztonsági szerveket idén tavasszal ért támadások is

valójában orosz megrendelésre történtek.

A német biztonsági szervek az ügy kapcsán emlékeztetnek rá, hogy az orosz titkosszolgálatok összesen több mint négyezer "kiberügynököt" foglalkoztatnak – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0