• Külföld
Faktor

Orosz gép: még a csomagokat sem világították át rendesen a repülőtéren

Egyre valószínűbb, hogy bombamerénylet okozta a tragédiát, és most az is kiderült, hogy gyakran nem működött a csomagokat átvilágító berendezés a sarm-es-sejki repülőtéren, ahonnan az október 31-én lezuhant orosz repülőgép felszállt.

Hét egyiptomi biztonsági tisztviselő is azt mondta tegnap az AP hírügynökségnek, hogy komoly problémák voltak az üdülőhely repülőterén - írja az MTI. Azt állítják, hogy már többször is jelezték feletteseiknek, hogy gyakran nem működött a csomagokat átvilágító berendezés. Ennek ellenére azóta sem cserélték ki a gépet. Ráadásul ha működött is a szkenner, akkor is gyakran csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek vele. Többször előfordult az is, hogy energiatakarékosság miatt egyszerűen kihúzták a gépet. Amikor ellenőrzés jött, akkor pedig gondoskodtak róla, hogy működjön.

A berendezést kezelő, rosszul fizetett rendőrök pedig rendszeresen felajánlották az utasoknak, hogy kenőpénz ellenében kikerülhetik az ellenőrzéseket. "Meg nem tudnám mondani, hányszor találkoztam olyan poggyásszal, amely tele volt kábítószerrel vagy fegyverrel, és tulajdonosuk 10 eurót vagy más hasonló összeget fizetett azért, hogy a bőrönd ne akadjon fent az ellenőrzésen" - mondta az egyik alkalmazott, aki a poggyászokat kezeli.

A sarm-es-sejki repülőtér biztonságával kapcsolatban már korábban is felmerültek aggályok, nem véletlen, hogy brit szakértők 10 hónappal ezelőtt vizsgálódtak ott.

Mint korábban megírtuk, amerikai szakértők és a brit kormány beszélt először arról, hogy robbantás okozhatta az orosz légitársaság által üzemeltett Airbus tragédiáját. A gép Szentpétervárra tartott főként orosz turistákkal a fedélzetén, és mindössze 24 perc repülés után zuhant le a Sínai-félszigeten. A brit titkosszolgálat elemzői úgy gondolják, hogy valaki a repülőgép rakterében még a felszállás előtt bombát helyezett el az egyik csomagban vagy a csomagokon.

A katasztrófával kapcsolatos legfrissebb összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

fotó: Europress -  Mohmad E-Shahed/AFP

fotó: Europress - Mohmad E-Shahed/AFP

Top 0