• Külföld
Faktor

Őrizetbe vettek egy parlamenti képviselőt

Őrizetbe vették Glauk Konjufca koszovói ellenzéki parlamenti képviselőt kedd reggel. Azzal gyanúsítják, hogy 2009-ben megrongálta az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) az autóit.

A Koha Ditore című pristinai lap internetes oldalának beszámolója szerint előbb az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt szóvivőjét fogták el. Ezután került bilincs a politikusra is. Mellettük további 25 személyt gyanúsítanak a több mint hat évvel ezelőtti rongálásokkal.

Glauk Konjufca
Fotó: wikipédia

Glauk Konjufca Fotó: wikipédia

A Vetevendosje párt az utóbbi években többször is bírálta az EULEX misszió koszovói jelenlétét, és arra szólította fel, hogy hagyja el az országot.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ellenzéki pártok szerdára, a koszovói függetlenség kikiáltásának nyolcadik évfordulójára nagy felvonulást jelentettek be Pristinába. Az ellenzék szeptember óta akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A szerdára meghirdetett tüntetések is a polgári elégedetlenséget akarják demonstrálni. A becslések szerint több ezren lesznek a szerdai megmozduláson, ezért a rendőrség jelentős biztonsági intézkedésekkel készül.

    Szerbia egykori, többségében albánok lakta déli tartománya, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Három éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben azóta sem tudtak megegyezni. A külpolitikai nehézségek mellett pedig a belpolitikai válság is lassítja a reformokat az országban - írta az MTI.

    Top 16