• Külföld
Faktor

Milliárdos természeti kárt okozott a tini, többeket evakuáltak miatta - ez a büntetése

A fiút 36 millió dolláros kártérítésre kötelezik.

36 millió dollárt, azaz csaknem 9,7 milliárd forintot kell fizetnie annak a 15 éves fiúnak, aki tavaly ősszel hatalmas erdőtüzet okozott az Egyesült Államok Oregon államában – erről döntött a bíróság hétfőn. A tűz azután keletkezett, hogy a kamasz tűzijátékot dobott a száraz fák közé. A növényzet gyorsan füstölni kezdett, ez azonban nem zavarta a tettest és társait, egy videofelvétel szerint csak nevetgélni kezdtek.

Az erdőtűz több mint 19 ezer hektáron égett két hónapon keresztül és a tűzoltóknak legalább 20 millió dollárba került, hogy eloltsák. Százakat kellett evakuálni, Portlandben hamu esett az égből és a helyi vállalkozások 2 millió dolláros veszteséget könyveltek el. 

A tüzet okozó fiú februárban tucatnyi vádpontban ismerte el a bűnösségét, amiért öt év felfüggesztett börtönbüntetésre és 1920 óra közmunkára ítélték, amelyet az erdészetnél kell elvégeznie. Ezen kívül bocsánatkérő levelet kell írnia 152 embernek, köztük olyanoknak, akik a lángok miatt egy erdei úton rekedtek, de a helyi amerikai őslakosoknak is.

A tettes ügyvédei szerint a 36 millió dolláros büntetés túl kemény, sőt, egyenesen alkotmányellenes, de John A. Olson bíró szerint az összeg nem haladja meg a fiú által okozott kár nagyságát.

Csak az erdő helyreállítása több mint 21 millió dollárba kerül, ehhez jön még a busztársaságoknak okozott 12,5 millió dolláros kár, a tűzoltóknak járó 1,6 millió dollár és több mint 1 millió dollár a Union Pacific vasúttársaságnak, nem beszélve a nemzeti parkokról, biztosítókról, illetve Iris Schenkről, aki az otthonát vesztette el a tűzben.

A büntetést nem kell egyben kifizetni, a bíróság által kirendelt felügyelő segít összeállítani egy fizetési tervet a meg nem nevezett fiú számára. Ráadásul amennyiben a fiú sikeresen teljesíti a felfüggesztett büntetést, betartja a fizetési tervben foglaltakat és nem követ el más kihágást, csak tíz évig kell fizetnie a kárpótlást - írja a Washington Post.

Kommentek:

Top 0