• Politika
Kovács Noémi
Kovács Noémi

Orbán Viktor: Európának versenyképesnek kell lennie

A Nagy-Britanniában élő magyarokról, a szociális ellátásokban tapasztalt visszaélések megszüntetéséről, Szíriáról, a migránsválságról, a magyar katonákról, az Egyesült Királyságban élő magyarokról és az Erős Európáról is szó esett Orbán Viktor és David Cameron csütörtöki találkozóján.

Majdnem negyven kamera, és legalább száz újságíró várta a két miniszterelnököt a Parlament Delegációs termében - a magyar és brit újságírók mellett más országok újságírói is. Úgy tűnt, David Cameron az eredetileg tervezettnél később érkezett, így a tárgyalás is a tervezettnél később ért véget.

David Cameron és Orbán Viktor - a képre kattintva galéria nyílik -

David Cameron és Orbán Viktor - a képre kattintva galéria nyílik -

Fotó: Sulyok László

„Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb befektetője Magyarországnak. 700 brit cég dolgozik az országban, ötvenezer magyar családnak adnak kenyeret, ezért Magyarországnak fontos partnere az Egyesült Királyság” – mondta Orbán Viktor bevezetésként. Aztán azt mondta, először a „könnyebb témák” kerültek szóba: Szíria és Irak helyzete. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarország a jövőben is részt fog venni a katonai akciókban az ország méretének megfelelő mértékben. Majd rátértek az Európai Unió reformjáról szóló javaslatokra.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Európai Unió megreformálása

  David Cameron négypontos, Európai Unióval kapcsolatos javaslattal érkezett Budapestre. Szerinte a következő négy évben eredményt kell felmutatnia Nagy-Britanniának, és ha ez sikerül, az ország a megreformált Európai Unió tagja marad.  

  A javaslatot azzal magyarázta, Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia, hiszen az országnak erős a gazdasága. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást találnak. „Lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely elvesz tőlünk bizonyos dolgokat"– mondta a brit miniszterelnök, aki kiemelte az egységes piac jelentőségét is.

  Orbán Viktor

  Orbán Viktor

  Fotó: Sulyok László

  "Mi hármat úgy, ahogy van, teljes mellszélességgel támogatunk" – mondta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette: „szellemi és stratégiai egyezés van közöttünk” és nagyon jó, hogy egy akkora ország, mint az Egyesült Királyság felveti azokat a problémákat, amelyek a kisebbek is felvethetnek ugyan, de az soha nem lesz annyira hangsúlyos, mintha az erős Egyesült Királyság teszi.

  "Európának versenyképesnek kell lennie""Mind a ketten erős Európát akarunk, ennek az Európának pedig versenyképes Európának kell lennie" – mondta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, hogy ezzel a mostanival ő sem elégedett, ezért minden javaslatot örömmel támogat, amely ezen változtatni akar. Azt mondta, egyetértettek abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni, ahogy abban is, hogy egyenlő bánásmódot kell biztosítani az EU intézményrendszerében azoknak az országoknak is, amelyek nem tagjai az eurózónának. Abban is egyetértettek, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban.

  David Cameron

  David Cameron

  Fotó: Sulyok László

  David Cameron arról beszélt, hogy Szíriában megállapodásra van szükség, Európának pedig szoros és erős külső határvédelem kell, amelyben osztja a magyar miniszterelnök véleményét. Azt is mondta, hogy a minszki megállapodásokat is be kell tartani.

  A migráció témájában Orbán Viktor kérdésre azt mondta, a józan ész azt diktálja, hogy minden felelős kormány védje saját polgárait. Magyarország fenn akarja tartani a schengeni szerződést, amihez meg kell védeni a schengeni határokat.

  A Nagy-Britanniában élő magyarokról is beszélgettekOrbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar kormány a becsületesen dolgozó magyar emberek érdekében áll ki mindenhol. Ezért azt kérte David Cameront, legyen tekintettel arra, hogy a magyar emberek elsöprő többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához.

  „Angliában becsületesen dolgozó magyarok vannak, meg fogunk állapodni, de jól kell kihasználnunk az időt” – mondta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, ha ezen a területen változtatni akarnak, jó esélyt lát arra, hogy azt a visegrádi négyek (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) is támogatni fogják.

  Orbán Viktor fontosnak tartotta, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor azt mondta, Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén, mert "azt mi sem engedjük meg Magyarországon".

  Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni szeretnének, és jól is dolgoznak

  - mondta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette a brit statisztikai hivatal adatai szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik ma Nagy-Britanniában. A magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak.

  A brit szociális rendszerről David Cameron azt mondta, az támogatja az emberek szabad mozgását, ez jó, mert a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni, de azt figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért még tárgyalnia kell erről a kérdésről.      David Cameron a szociális juttatások megreformálásával kapcsolatban arról beszélt, az asztalán van az a javaslat, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz, de azt mondta, nyitott más megoldásokra is. Azt is közölte, ők nem kompromisszumokat akarnak kötni.

  David Cameron és Orbán Viktor

  David Cameron és Orbán Viktor

  Fotó: Sulyok László

  Orbán Viktor azt mondta, számít arra, hogy megtalálják majd azt a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és a brit kormány céljait is szolgálja. A brit miniszterelnök pedig hozzátette, hogy a februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el. Nagy-Britanniában 2017-ben népszavazás lesz az EU-tagságról.

  Ez csak a „szabadságharcosok öregfiúk klubja” voltOrbán Viktort a szerdai, Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével folytatott lengyelországi magánlátogatásáról azt mondta, látta azokat a "spekulációkat", amelyek szerint "a lengyelországi öregfiúk-találkozó" összefüggésben lenne a csütörtöki budapesti magyar-brit megbeszéléssel. "Ez nincs teljesen így" – mondta.

  „A lengyel kormányzópárt elnöke és jómagam a kevés talpon maradt rendszerváltók közé tartozunk. Ez a szabadságharcosok öregfiúk klubja tulajdonképpen. Örömmel látogattam meg a lengyel barátainkat, és ott megerősítettük a lengyel-magyar stratégiai együttműködést."

  Jön még David CameronVégül David Cameron elismerően beszélt arról, hogy Magyarország növekedést ért el az utóbbi időben és alacsony a munkanélkülisége, továbbá üdvözölte, hogy megbecsülik a brit befektetőket Magyarországon. Azt is elmondta, jó tapasztalatokat szereztek az elmúlt években az Orbán Viktorral folytatott együttműködésben, ami eredményes jövőt vetít előre, és más témákban is együttműködhetnek. És arról is beszélt, hogy megint eljön Magyarországra.

  David Cameron a rövid tájékoztató után a budai Várba utazott, hogy Áder János köztársasági elnökkel is találkozzon a Sándor-palotában.

  Top 16