• Politika
Faktor

Orbán Viktor kutyáját is megverték: a kormányfő is elítéli az állatkínzást

Múlt hét szombaton 27 állatvédő szervezet közösen hirdetett tüntetést az állatkínzás ellen, a felhíváshoz Budapesten még közel száz másik állatvédő szervezet is csatlakozott. Közösen törvénymódosító javaslatot fogalmaztak meg, azt szeretnék elérni, hogy szigorítsák az állatvédelmi törvényt. Orbán Viktor is támogatja az állatvédők ügyét.

A miniszterelnök szerdán a Facebookon tett közzé egy fotót, amelyen a család kutyájával együtt látható. A képhez azt írta: „Nárcisz és én is egyetértek az állatvédők céljaival”.

Orbán Viktor és Nárcisz. Fotó: Facebook / Orbán Viktor oldala

Orbán Viktor és Nárcisz. Fotó: Facebook / Orbán Viktor oldala

Az állatvédelmi törvényt 1998-ban alkotta meg az Országgyűlés, ennek célja azontúl, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, az is, hogy fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében. A törvény az állatok védelmének alapvető szabályait is tartalmazza.

A Btk. állatkínzásnak tekinti azt, amikor egy gerinces állatot indokolatlanul és oly mértékben bántalmaznak, amely alkalmas arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Az állatvédelmi törvényben kitér arra is, amikor az állattartó az állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi.

Mindegyik cselekmény büntetendő. A Btk. szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés maximum két év, de minősített esetben ez akár három év szabadságvesztés is lehet. Más kérdés, hogy ez jelenleg a vétség kategóriájában van, ennek megfelelően a bírói döntésekben javarészt felfüggesztett börtönbüntetés, pénzbírság, közügyektől való eltiltás szerepel.

„Évente maximum 20-25 olyan eset van, ahol az állatkínzó letöltendő börtönbüntetést kap, de szigorúbb büntetést jellemzően csak akkor szabnak ki a bírók, amikor büntettet előéletű vagy olyan olyan ül a vádlottak padján, aki már kapott felfüggesztett börtönbüntetést” – mondta el a Faktornak Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség szóvivője. Bár nem nagyon vannak erről statisztikák, de tudomása szerint elenyésző azoknak a száma, akiket kifejezetten állatkínzás miatt kaptak letöltendő börtönbüntetést.

A most megfogalmazott törvénymódosító javaslatban az áll, hogy egyrészt vétség helyett legyen bűntett az állatkínzás, másrészt emeljék a szabadságvesztés idejét legfeljebb 3 évre, illetve minősített esetben 5 évre. Tornóczky Anita reményei szerint így, ha bíróság valakit bűnösnek ítél meg az állatkínzás miatt, az nagyobb eséllyel kerül börtönbe.

Szerint a szombati tüntetés és törvénymódosító javaslat fontos lépés, mert elindíthat egy párbeszédet. Cél, hogy az állatvédő szervezetek, a rendőrség és az ügyészség szervezettebb formában, hatékonyabban tudjanak együttműködni. „Jelenleg semmilyen rendszer nincs és teljesen esetleges, hogy egy bejelentést vagy panaszt mikor, hogyan kezelnek az illetékes szervek” – mondta Tornóczky Anita.

Az elmúlt években egyre több szomorú esetről hallani. A tüntetésen a Faktor kérdésére Kállay Rita, a Rex Alapítványtól azt mondta, azért is lett most elegük, mert a közösségi oldalakon is napi szinten vannak megosztások megkínzott állatokról.

Tornóczky Anita szerint nem feltétlenül nőtt az állatkínzások száma az utóbbi időben, inkább csak egyre több eset kerül felszínre. Mikor egy kutya nyakába belenő a nyakörv, vagy mikor nem adnak az állatnak enni, ez a fajta nemtörődömség már hamarabb napvilágra kerül. Az viszont igaz, tette hozzá az állatvédő, hogy az aktív állatkínzásokból több van. Erre példa lehet a deteki alpolgármester fiának rémtette. A fiú baseball ütővel agyonvert egy kölyökkutyát, az erről készült videó a Facebookra is felkerült.

Orbán Viktor Felcsúton élő kutyáját is egyszer ismeretlenek csúnyán megverték. Az állatot vérbe fagyba találták meg a ház kertjében, azonnal bevitték a klinikára. A miniszterelnök a Blikknek azt mesélte erről, hogy Nárcisz „szó szerint élet-halál között volt, egyik szemét kiverték a támadók. Az orvosok sokáig harcoltak érte, végül sikerült megmenteni és azóta is velünk van, bár mind a mai napig látszanak a támadás nyomai többek között a járásán is”.

Top 0