• Politika
Faktor

Orbán Viktor: cinizmusból még nem épült semmi

Közismert jelenség, hogy minden, ami épül, gyarapodik, létrejön, "annak nem örülünk", ezt cinizmusnak lehet nevezni, de "cinizmusból még nem épült semmi" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a Vál-völgyi kisvasút átadása után szombaton.

Azt mondta, ha a bírálókra hallgatnának, soha semmi nem történne Magyarországon, de

"a síneket le kell rakni, az országot építeni kell".

Az 1970-es években felszámolt vasutat még az 1800-as években hozták létre Bicske és Székesfehérvár között. Az új kisvasút ennek a vonalnak csak egy rövid, a felcsúti Pancho Aréna és az Alcsúti Arborétum közötti szakaszán épült meg, de el kellene vinni Bicskéig - mondta a miniszterelnök.

A második szakasz ütemterve készen van, "meglátjuk, hogy pénzünk is lesz-e rá" - mondta -, mivel jelentős önerőt kell vállalni, amelyet a mostani fejlesztéshez a futballakadémia alapítványa adott.

Elmondta, hogy

Magyarországon tizenöt erdei kisvasút van, amelyekre 2015-ben nyolcszázezer ember váltott jegyet, amiből kitűnik, hogy a kisvasútra épülő turizmusra komoly igény van az országban.

Az utóbbi években hét kisvasút épült, beleértve a szombaton átadott Vál-völgyit is. Egyrészt fejleszteni kell a meglévőket de van javaslat arra is, hogy a kisvasutak számát tovább növeljék.

A szombaton átadott Vál-völgyi kisvasút 600 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg.

A távlati cél az, hogy a térségbe sok turista jöjjön.

Az elképzelések szerint más kisvasutak mintájára összekapcsolnák az érintett turisztikai és szórakoztató központokat. Az elmúlt években az ország erdei vasútjai 2,7 milliárd forint értékben újultak meg: ez hét uniós projektet jelent, melyek közül ötről (például a lillafüredi, a szilvásváradi és a Börzsönyben épült erdei vasútról) 2010 előtt született döntés - írta az MTI.

Top 0