• Politika

Orbán Viktor: az Unió döntött, lezárják a nyugat-balkáni migrációs útvonalat

Vége van annak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni, az uniós vezetők döntöttek: le kell zárni az embercsempész útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben újságíróknak az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóját követően kedd hajnalban.

Orbán Viktor szerint eredményes volt a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés. A Brüsszelben elfogadott uniós megállapodás kimondja: egy korszak befejeződött, a Nyugat-Balkánon keresztül vezető migrációs útvonalakat mostantól lezártuk.

Az embercsempészek üzleti modelljét megtörik, ami azt jelenti, hogy „hiába is állapodnak meg a migránsokkal, nem fogják tudni teljesíteni a vállalásaikat, mert nem engedjük a migránsokat keresztülvonulni a Balkánon" – mondta a miniszterelnök. Ez nehéz helyzetet idéz elő Görögországban, hiszen nagyon sokan ott ragadtak és ott ragadnak, ezért az uniós tagállami vezetők vállalták, hogy segítenek Görögországnak.    

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is azt mondta, hogy az illegális migráció napjai véget értek, hiszen Törökország visszafogadja az illegálisan Európába érkezetteket. Ezt a török kormányfő, Almet Davutoglu is megerősítette közös sajtótájékoztatójukon.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, valódi változást fog hozni az EU-török megállapodás, mert mostantól kizárólag törvényes úton juthatnak a migránsok Európába.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy nem mindenben született megállapodás a törökökkel, mivel ők négy nagyon nehéz kérdéskört érintő javaslattal álltak elő. Ezekre egy délután alatt nem lehetett igent vagy nemet mondani. Ezért felhatalmazták Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy folytasson tárgyalásokat Törökországgal a hétfői javaslatukról.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda - Szecsődi Balázs / MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda - Szecsődi Balázs / MTI

A török megállapodás részleteiről Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország élesen ellenzi, hogy Törökországból embereket kellene behozni Európába. Szlovákiával közösen jogfenntartó nyilatkozatot tett Magyarország, amelyben kimondták, hogy a szöveget nem tudják támogatni, mert perlik az unió korábbi döntését, amely a migránsok áthelyezésére vonatkozik. Az ehhez kapcsolódó kvótarendszer ellen a kormány népszavazást is kezdeményezett.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, az uniós vezetők támogatják a török javaslatok „főbb vonalait”. Francois Hollande francia államfő ezt úgy pontosította, hogy csak akkor törölhetik el a törökök vízumkötelezettségét június végéig, ha Törökország minden előírásnak megfelel. Törökország ugyanis a migránsok ellátására további hárommilliárd eurót kér 2018 végéig, emellett a török EU-csatlakozás felgyorsítását és uniós vízummentességet. Hollande szerint a csatlakozásig „még hosszú az út”, a támogatást pedig csak 2018 után tudják megnövelni – írja az MTI.

Magyarország továbbra sem ért egyet a kötelező betelepítési kvóta egyetlen eddig elfogadott módszerével sem, ezért támogatta azt a lengyel indítványt is, amely kimondja: semmilyen megállapodás a törökökkel nem eredményezheti azt, hogy az eddigi áttelepítési, áthelyezési és betelepítési mennyiségen felül újabb kötelezettségek jöhetnének létre – mondta Orbán Viktor.

Este, miután többen, köztük Orbán Viktor is, tiltakoztak a migránsok áttelepítése ellen, a csúcs egy időre félbeszakadt, később folytatták az egyeztetéseket. A jövő héten újabb uniós csúcstalálkozót tartanak.

Top 0