• Politika
Faktor

Orbán Viktor: a terroristák tudatosan használják fel a népvándorlást

Megtámadták az Európai Uniót, és mi is veszélyben vagyunk - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, a párizsi terrortámadásokra utalva. Szerinte a terroristák tudatosan használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek. Ismét bírálta a kötelező betelepítési kvótát, amely szerinte szétterítené a terrorizmust Európában.

"Mi sem vagyunk biztonságban"Ami Párizsban történt, az háborús tett, ezt mondta a miniszterelnök, és egyben ismét kifejezte Magyarország részvétét Franciaországnak. Szerinte nem csak Franciaországot támadták meg Párizsban pénteken, hanem az egész Európai Uniót, hiszen a franciák a részei az EU-nak. Mivel Magyarország is a tagja, "ez a mi ügyünk is" Orbán szerint, ami történt Párizsban, az bárhol megtörténhet Európában, "mi sem vagyunk biztonságban".

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A magyar határzárást illető korábbi kritikákra is visszatért, azt kérdezte, hogy "mi az emberséges? Lezárni a határokat az illegális határsértők előtt vagy ártatlan európai polgárok életét kockára tenni?" Szerinte az élethez és önvédelemhez való jog minden mást megelőz. Semmiféle ideológia vagy gazdasági érdek miatt nem tehetjük ki életveszélynek az európai polgárokat - mondta a miniszterelnök az MTI beszámolója szerint.

"Európa léte a tét"Orbán Viktor szerint az EU sodródik, gyenge, bizonytalan és bénult, nincsenek megoldásai, "ideológiák hálójában vergődünk, ahelyett, hogy a józan ész és saját kultúránk, hagyományaink alapján cselekednénk". Az európai országoknak közös gyakorlati lépéseket kellene tenniük a migránsáradat megállítására, ehelyett többen a bevándorlók beszállításának és befogadásának a módján dolgoznak. Szerinte, ellentétben azzal, amit Brüsszelben mondanak, a bevándorlás rossz dolog, erre egyre több bizonyíték van. "Ez nem kölcsönös nyertes, hanem kölcsönös vesztes helyzet" - mondta. Brüsszelnek szerinte meg kellene világosan üzennie a migránsoknak, hogy itt nem az várja őket egyáltalán, mint amire számítanak. "Mi úgy érezzük, hogy Európa léte a tét" - mondta.

A terroristák elvegyülnek a migránsok közöttA miniszterelnök szerint világosan látható, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében. Európa összes vezetője tudott a veszélyről, mondta Orbán, a a görögök régen megmondták: nem zárható ki dzsihadisták érkezése. Arra is kitért: a bevándorlók olyan területekről érkeznek, ahol európai államok katonai akciókat hajtanak végre. Szerinte belegondolni is rossz, hogy Magyarország területén hány terrorista mehetett át, terroristából pedig egy is sok.

Nem gondoljuk, hogy mindeni, aki onnan jön, terrorista, de senki sem tudja megmondani, hány terrorista érkezett a migránsok között eddig, hányan vannak már itt, hányan érkeznek még nap mint nap.

Orbán Viktor szerint a népvándorlás három olyan súlyos veszélyt hordoz magában, amelyek miatt meg kell állítani azt. Szerinte

  1. A tömegek beáramlása Európába hatványozottan növeli a terrorveszélyt - sőt, ma már "valóságos terrorról van szó"
  2. Növeli a bűnözés veszélyét is, azt mondta, erről politikailag nem korrekt beszélni, sőt "a nyugati világ ezeket a tényeket nyíltan letagadja". A miniszterelnök szerint "ahol Európában sok bevándorló van, ott jelentősen megnőtt a bűnözés, romlott a közbiztonság: több a lopás, a rablás, a bántalmazás, a súlyos testi sértés, a nemi erőszak és az emberölés".
  3. a más földrészekről érkezők tömeges betelepülése veszélyt jelent a kultúránkra, az életformánkra, a szokásainkra, a hagyományainkra.

Mi döntsük el, kivel akarunk együtt élniMegint bírálta a kötelező betelepítési kvótát, amely ellen a Fidesz is gyűjti az aláírásokat, és egy felmérés szerint a magyarok többsége is ellenzi. Nem megoldja, hanem súlyosbítja a válságot szerinte, azt mondja, az európai országok a gyorsan növekvő nyomás miatt vissza fogják állítani az EU-n belüli határaikat, ami idővel a schengeni rendszer végét jelentheti. A miniszterelnök jogtalannak is nevezte a kvótát, mert - érvelt - az európai vezetőknek nincs hatásköre ebben a kérdésben ilyen döntést hozni, ahhoz kell ragaszkodnunk, hogy mi döntsük el, kivel akarunk együtt élni. Szerinte a kötelező betelepítési kvóta azért veszélyes, mert szétterítené a terrorizmust Európában.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Orbán Viktor új Európa-politikát javasolt, azt mondta, el kell felejteni a politikai korrektséget, ehelyett meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni a jogot az embereknek, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket. Szerinte az európai emberek nem adtak senkinek engedélyt arra, hogy idegenek százezrei ellenőrizetlenül, a határokat illegálisan átlépve "lerohanják országainkat". "Az emberek biztonságban akarnak élni, és élvezni akarják az unió előnyeit", az európai kormányoknak pedig meg kell hallaniuk az emberek hangját - mondta Orbán.

A felszólalására adott frakcióvezetői válaszokra reagálva azt mondta, "amíg ez a kormány levegőt tud venni, sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz". Az MSZP azon felvetésére, hogy a terrorizmusért a terroristák a felelősek, azt mondta, a az elkövetésért valóban ők a felelősek, de "magunk megvédéséért mi vagyunk". Higgadtan, mértéktartással, de föl kell tenni azt a kérdést, hogy Európa vezetői megtettek-e mindent annak érdekében, hogy az európai emberek biztonságát megvédjék, akkor is, ha egyébként nem ők felelősek a terrorcselekményekért, mondta Orbán.

Top 0