• Politika
Faktor

Orbán Viktor: a migránsok nem jönnek vissza Magyarországra

A józan ész győzelme, hogy Ausztria nem enged be bármennyi migránst, a kormány célja, hogy a terror elleni fellépésben Magyarországnak is legyenek meg azok a lehetőségei, amelyek a legtöbb nyugat-európai országnak, a 2017-es költségvetésnél pedig az elsődleges szempont a magyar családok támogatása lesz. Erről beszélt Orbán Viktor Miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Azt is kijelentette, hogy bármerre is mennek ezentúl a migránsok, biztosan nem Magyarországon keresztül vezet majd az útvonaluk.

Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész győzelmének tartja, hogy Ausztria korlátozza a menedékkérők létszámát. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy "a dogmatikus gondolkodás végül is kapitulált a valóság és a józan ész előtt". Szerinte Európa nem tud korlátok nélkül, ellenőrizetlenül óriási idegen embertömegeket befogadni, ezt jelzi a bécsi döntés is. Elmondta azt is, hogy magyar álláspont szerint a legjobb, ha egy bevándorló sem jön. Szerinte az sem számít magyar szempontból, hogy változik a migránsok útvonala, mert

hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos.
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A magyar-román határ egyes szakaszain már megtörtént egy esetleges határzár előkészítése, és a kerítésépítéshez szükséges kapacitások is megvannak, mondta Orbán Viktor.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A miniszterelnök ismét bírálta az általa "brüsszelizmusnak" nevezett jelenséget, amely szerinte abban áll, hogy a nemzetállamoknak nem engedik a problémák megoldását, hanem közös európai megoldást emlegetnek, miközben nem történik érdemi lépés. A hatáskörök elvonása a nemzetállamoktól úgy, hogy közben azokat Brüsszel nem tudja ellátni, szerinte gyengíti az Európai Uniót.

  A kormánynak az a terve, hogy önálló tényállás lesz az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Erről azt mondta, az a cél, hogy a terror elleni fellépésben Magyarországnak is legyenek meg azok a lehetőségei, amelyek a legtöbb nyugat-európai országnak. Ehhez az ellenzék támogatását kérték, de "még nem áll jól az ügy". Szerinte az ellenzéki kritikáknak nincs ténybeli alapjuk. Ha csak a töredéke igaz lett volna az elmúlt években mindannak, amit a baloldaliak diktatúraveszély-ügyben mondtak, "szügyig állnánk az önkényben", mondta Orbán Viktor, szerinte "Magyarország Európa egyik legszabadabb országa".

  A miniszterelnök ismét kiállt Lengyelország mellett. Szerinte a lengyel kormány nem tett olyat, ami miatt az EU-nak kritizálnia kellene őket. Az Uniót irritálja szerinte, ha erős nemzetállamok vannak és azok egyenesen beszélnek. Ez "pavlovi negatív reflexeket vált ki az európai bürokratákból" - mondta.

  Szerinte Közép-Európa semmiben nem marad el a demokrácia követelményeit tekintve a kontinens nyugati felétől. Sőt vannak olyan jelenségek, amelyek Közép-Európában nem fordulhatnának elő.

  Képzelje el, ha a magyar kormány elérte volna azt, hogy egy közérdeklődésre számot tartó, az emberek biztonságát veszélyeztető tömeges atrocitás esetén - mint amilyen a kölni volt - a magyar médiának sem az állami, sem a magán része erről napokig ne adjon hírt. Ön szerint én hány napig maradhattam volna hivatalban?

  – mondta a miniszterelnök.  Szerinte „a nyugatiaknak semmilyen erkölcsi és ténybeli alapjuk nincs arra, hogy demokráciakritériumokat kérjenek rajtunk számon".

  Arról is beszélt, hogy a reformok eredményei most, januárban megjelennek, a kormány már a 2017-es költségvetésen dolgozik. A családok támogatása lesz a prioritás, emellett az a cél, hogy ne csak a gazdasági összteljesítmény arányában csökkenjen az államadósság, hanem ténylegesen is. Azt mondta, a következő években bővülő gazdasági lehetőségek nagy részét a kormány a magyar családok megerősítésére és otthonhoz juttatására fogja fordítani

  A családok otthonteremtési kedvezménye, röviden a csok a miniszterelnök szerint olyan, mint a gazdasági növekedést és a családokat egyszerre segítő otthonteremtési rendszer, amivel sikerül változtatni a lakáspiac bénultságán és a lakáshoz jutás eddigi nehézségén, amely a gyerekvállalást is akadályozta.

  Fotó: MTI / Máthé Zoltán

  Fotó: MTI / Máthé Zoltán

  Orbán Viktor beszélt az elmúlt napok budapesti taxistüntetéséről is, azt mondta, a kormány szerint igazuk van a taxisoknak, és egyértelmű, mindenkire vonatkozó szabályozásra van szükség, amelyet be kell tartatni. A következő napokban lesznek is ilyen változások, mondta.

  A fővárosi agglomeráció tömegközlekedéséről szólva az MTI beszámolója szerint megemlítette, hogy folyamatosak a tízmilliárdos nagyságrendű elszámolási viták arról, ki kinek tartozik. "Az együttműködés ezen a területen nem megoldott" - mondta, ezért egyetért Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy ilyen nehézségek esetén tiszta vizet kell önteni a pohárba, és mindenkinek a saját feladatát kell ellátnia. A Budapesten belüli tömegközlekedés fenntartása az önkormányzat feladata, a helyközi közlekedés biztosítása pedig a kormányzaté a miniszterelnök szerint. Szerinte, ha olyan feladatokkal, mint a gazdasági reformok vagy az illegális bevándorlás, meg tudtak birkózni, akkor ezzel is: "csak megoldunk már néhány buszjáratot", mondta az interjúban a miniszterelnök.

  Top 16