• Politika
Faktor

Orbán Viktor a gyerekszegénységről és a nyugdíjakról

Egyetlen magyar gyerek sem éhezhet, mert naponta négyszer kapnak enni állami pénzen óvodáskortól. A férfiak korai nyugdíja a gazdaságot veszélyeztetné, és a meglévő nyugdíjakat is, bérnövekedés és életpályarendszer kell helyette. Többek között ezekről beszélt azonnali kérdésekre válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben.

"A nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van."A gyerekéhezésről kérdezte a jobbikos Dúró Dóra Orbán Viktor miniszterelnököt ma a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában. Dúró szerint az olyan, nemzeti ügyekben, amilyen ez a téma is, "félre kellene tenni a pártpolitikát, ahogyan azt a Jobbik például a migránskérdésben is megtette". A kérdésére, miszerint a kormány támogatja-e, hogy a parlament elé kerüljön egy a gyerekéhezés felszámolása érdekében létrejött civil kezdeményezés javaslata, amelyet egy fideszes képviselő is támogat, Orbán Viktor azt mondta, "valóban, a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van."

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Arról beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy 2010-ben még 28 milliárd forintot fordítottak gyerekétkeztetésre, az idei költségvetésben ez az összeg jóval több mint a kétszerese, 72 milliárd forint. A gyerekek 90 százaléka hároméves korától naponta négyszer kap enni ingyen, ebben pedig Magyarország Európában egyedülálló, mondta a miniszterelnök. Vagyis szerinte, függetlenül attól, hogy milyen szegény családban él, nem éhezhet egyetlen gyerek sem az országban.

Meg akarja védeni a nyugdíjakatBeszélt azokról is, akik még nem elég idősek ahhoz, hogy nyugdíjba menjenek, de már nem bírnak dolgozni, mert fizikailag megterhelő volt a munkájuk. Sneider Tamás jobbikos képviselő kérdezte erről, szerinte a mentősökre, tűzoltókra, sofőrökre 55-60 éves koruk körül közmunka vár. Orbán szerint nem várható el senkitől, hogy olyan munkát végezzen idős korában, amelyet már nem tud, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását. A korai nyugdíjazást nem támogatja a kormány, mert, mondta Orbán, tönkretenné a gazdaságot, és egyébként sem támogathatnak olyan nyugdíjpolitikát, amely veszélybe sodorja a mostani nyugdíjakat. Azt pedig vállalta a kormány, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét. Orbán szerint a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak. Azt is mondta, hogy a Jobbik nemmel szavazott erre.

Szerinte arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az emberek idősebb korukban minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. A közmunkát ő sem tartja ideálisnak erre. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy idősebb korban is értelmes munkát végezhessenek az emberek. Szerinte ugyanilyen "életpályaszerű" szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is.

Autópályák az államhatárigAz MSZP-s Varga László azonnali kérdésében a miniszterelnök áprilisi miskolci látogatásán tett vállalásokról érdeklődött. Válaszában Orbán Viktor kijelentette, a ciklus végéig, 2018-ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig. Az úgynevezett intermodális csomópont ügyében "forrásharcok" zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei, a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot pedig megvizsgálják.

Top 0