• Politika
Faktor

Orbán válaszolt a tüntető pedagógusoknak

Minden felszólaló beszélt a pedagógusok tegnapi demonstrációjáról a parlamentben, a napirend előtt felszólalások során. Az MSZP szerint valódi párbeszédre lenne szükség. Rogán Antal pedig azt mondta: az ellenzék politikai célra használja a pedagógusokat, Rétvári Bence szerint épp azok a tiltakozó csoportok nevezik arrogánsnak a kormányt, akik nem fogadják el a meghívást a Köznevelési Kerekasztal üléseire.

Fotó: MTI - Soós Lajos

Fotó: MTI - Soós Lajos

Tóbiás: elég volt

Tóbiás József, a szocialisták elnök frakció-vezetője arról beszélt, az emberek elkötelezettek az oktatás megváltoztatása mellett, a tegnapi tömeg azt jelezte: elég volt. Tóbiás szerint a „valódi társadalom valódi párbeszédet akar”, és a kormánynak el kell fogadnia a tegnap ismertetett 12 pontot. Vissza kell térni a „nyugati pályára”, és rendbe kell tenni az oktatást és az egészségügyet. Tóbiás azt is mondta, tegnap fegyelmezett, jó szándékú emberek sokaságát látta, akik nem fognak harcba indulni az Európai Unió ellen, inkább nyugodtan akarnak élni és dolgozni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Orbán válaszolt a tüntetőknek
  Tegnap Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt követelte, hogy Orbán Viktor és Áder János kérjen bocsánatot az elmúlt 6 évben "megalázott emberektől", és egy valóban "tárgyalni képes" delegációt küldjön tárgyalni a tanárokkal. Ha ez nem történik meg március 23-án éjfélig, akkor március 30-ára egyórás sztrájkot hirdetnek. "Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa" - nyilatkozta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a parlamenti folyosón a Népszabadság kérdésére, hogy bocsánatot kér-e a közoktatás állapotáért. "Olyan viccesen hangzott az egész" - mondta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy akkor sztrájk lesz, Orbán Viktor annyit mondott, "én jövök dolgozni".

  Az MSZP elnökének felszólalására Rogán Antal, a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke válaszolt. Rogán Antal szerint Tóbiás József szavait a szocialisták nyolc éves kormányzását figyelembe véve kell értékelni. Ebben az időszakban a normatívák csökkentésével több 100 milliárd forintot vontak ki az oktatási rendszerből, és elvették a pedagógusok egy havi bérét – ezért volt szükség a 2012-ben bevezetett életpálya-modellre. Rogán Antal arról is beszélt: míg a kormány az érdemi párbeszéd pártján áll, az ellenzék csak a politikai céljaira akarja felhasználni a pedagógusokat. A miniszter elmondta, a kormány két területen nem akar változást: a 2012-ben bevezetett életpályamodellnek köszönhetően folyamatosan emelkedő bérek további növelése most nem lehetséges, mert más hivatások képviselőinek is sorra kell kerülniük. Másrészt a tankönyvek ingyenességén sem kíván változtatni a kormány.

  Rogán Antal (Fotó: MTI - Soós Lajos)

  Rogán Antal (Fotó: MTI - Soós Lajos)

  LMP: módosítani kell a sztrájk-törvényt

  Az LMP képviselője, Ikotity István azt mondta, a pedagógusok által megfogalmazott 12 pontban foglaltakat ők is sokszor hangoztatták már. Ikotity szerint igazuk van a tüntetőknek, akik már nem kérnek, hanem követelnek, mivel elegük van „a lejárató-kampányokból és megfélemlítésekből”, és azt is elmondta, addig nincs értelme a tárgyalásoknak, amíg az egyik fél „arrogáns és gőgös”. A képviselő arról is beszélt: mivel a sztrájk-törvénynek köszönhetően törvényes munkabeszüntetésre már nincs mód, csak a polgári engedetlenség marad, mint a tiltakozás eszköze. Az LMP-t a társadalmi részvétel pártájnak nevezte, és közölte: kezdeményezik a sztrájk-törvény módosítását.

  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában elmondta, nem érti, hogyan miért beszélnek az ellenzékiek a párbeszéd-készség hiányáról, amikor felszólalása pillanatában is egyeztetnek a Köznevelési Kerekasztal résztvevői – amire azokat a tiltakozó csoportokat is hétről-hétre meghívják, akik most arroganciával vádolják a kormányt. Rétvári Bence arról is beszélt: a korábbi tankönyvrendszer visszaállítása 15 milliárd forintot venne ki a szülők zsebéből, és közölte: az egyeztetések nyomán szeptembertől a Klik már nem fog a mai formájában létezni.

  Ikotity István (Fotó: MTI - Soós Lajos)

  Ikotity István (Fotó: MTI - Soós Lajos)

  Jobbik: „valódi” nemzeti konzultációra van szükség

  Duró Dóra, a Jobbik képviselője azt mondta: pártja károsnak tartja, hogy a közoktatásról szóló vita politikai síkra terelődik. Duró szerint a 2003-as több mint 6 százalékhoz képest a kormány 2013-ban – GDP-arányosan – kevesebb, mint 4 százalékot költ az oktatásra. A képviselő elmondta: nyugodt erőre, szakmai megoldásra van szükség – ezért indított a Jobbik „valódi nemzeti konzultációt”, aminek a célja, hogy hidat építsenek a kormány és a szakmai szervezetek, valamint a kormány és az emberek közé.

  „A Jobbik fantomokkal harcol, közben farkasokkal táncol.” – utalt válasza elején a Jobbikhoz közeli félkatonai szervezetre Rétvári Bence. Az államtitkár szerint nem véletlen, hogy az összes ellenzéki felszólaló próbált kapcsolódási pontot keresni a tiltakozókkal, hiszen – mint fogalmazott – a pedagógusok tüntetésén résztvevők – azzal, hogy nem az ellenzéki pártok megemlékezéseit választották – lehet, hogy a kormány ellen tiltakoztak, de az ellenzéket már le is váltották. Rétvári Bence elmondta azt is: nem igaz, hogy csökkentek az oktatási kiadások, 2015-ben – GDP arányosan – több mint 6 százalékot fordított a költségvetés az oktatási rendszerre. Az államtitkár úgy zárta felszólalását: ahol a Jobbiknak volt lehetősége a város vezetőjeként egy iskola fenntartásában részt venni, ott inkább „sárga kabriót vettek, mint sárga iskolabuszt”.

  Harrach: már nincs szükség tiltakozásokra

  Harrach Péter, a KDNP frakció-vezetője is beszélt a pedagógusok tiltakozásáról felszólalásában. Azt mondta, kíváncsi lenne, hogy a tiltakozó tanárok között hány ellenzéki aktivista volt. Harrach Péter elismerte, hogy – mivel egy nagy rendszerben kellett nagy változásokat végrehajtani – az oktatásügynek valóban vannak gondjai, és a korrekciókra is előbb lett volna szükség. Szerinte azonban a tüntetők nagy problémája, hogy a kormány lépései miatt már nincs szükség a tiltakozásokra: gyorsabb lesz az ügyintézés, csökkennek az adminisztrációs terhek, növekednek a források – így politikai demonstráció lett a szakmai tüntetésből.

  Kósa: a tüntetés bejelentkezett a politikai mezőbe

  Kósa Lajos, a Fidesz frakció-vezetője szerint a pedagógus-tüntetésnek álcázott politikai demonstráció tegnap „bejelentkezett a politikai mezőbe”. Kósa Lajos azt mondta, nem érti, miért kéne bocsánatot kérnie a kormánynak, és azt kérdezte: mert 100 milliárdokat tettek vissza a rendszerbe, amiből a szocialisták ugyanekkora összegeket vettek ki? Vagy, mert nem zártak be több 100 iskolát, mint az előző kormányok?

  Top 16