• Politika
Faktor

Orbán Indonéziában: Magyarország a legstabilabb állam Európában

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon.

Orbán Viktor miniszterelnök a stabilitás mellett kiemelte az "erős biztonságpolitikát", amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait.

Magyar és indonéz üzletemberek előtt arról is beszélt, hogy a vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén.

EZT IS AJÁNLJUK:

  "Magyarország üzleti mentalitása nem imperialista, hanem együttműködésre építő. Ezért Magyarország nem szereti azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek kihagyják az üzletből a helyieket, a profitot pedig kiviszik" - mondta.

  Orbán Viktor - akit több minisztere mellett mintegy 40 magyar vállalkozó is elkísért a délkelet-ázsiai szigetországba - sürgette a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen - mint mondta - ha Magyarország üzletileg együttműködik olyan távoli országokkal, mint például Japán, Kína vagy India, akkor képesnek kell lennie erre Indonéziával is.

  Jusuf Kalla indonéz alelnök a fórumon szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a két ország közötti gazdasági köteléket, mert rengeteg a lehetőség. Szavai szerint Indonézia szintén a térsége egyik legstabilabb állama.

  A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

  Emellett Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is aláírt egy-egy egyezményt az indonéz kereskedelmi kamara képviselőjével. A Fővárosi Vízművek vezetője pedig vízügyi megállapodásokat kötött -írta az MTI.

  Összesen 37,6 millió dollár (10,8 milliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket magyar vállalatok hétfőn Indonéziában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakartában a magyar közmédiának. Szijjártó - aki az Orbán Viktor kormányfő vezette delegáció tagjaként érkezett a délkelet-ázsiai országba - azt mondta: a szerződésekből kiemelkedik a Fővárosi Vízműveké, amely a 36 millió dolláros megállapodás értelmében 34 indonéz település víztisztító és vízgazdálkodási rendszerét építi ki, illetve újítja majd fel. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy magyar IT-vállalatok 1,6 millió dollár értékben végezhetnek fejlesztéseket nagy indonéz IT-cégeknek.

  Top 16