• Politika

Orbán Viktor: agyrém a baloldal terve

Brüsszelt és magyar szövetségesét, a baloldalt is meg kell állítani, mert sokmillió embert akarnak Európába hozni - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a Schengen 2.0 akciótervről és a magyar bérekről.

A kormányfő azt mondta, hogy a Schengen 2.0 akciótervet azért kellett közzétennie, mert az Unió képtelen javaslattal állt elő. A javaslat szerint ugyanis Európa népesedési és gazdasági problémáit a migránsok beengedésével kell megoldani. Orbán Viktor szerint ez egybeesik a volt szocialista kormányok migrációs politikájának most nyilvánosságra került dokumentumával. Ez alapján Brüsszel és a magyar baloldal között teljes összhang van, mindketten sok millió embert akarnak Európába hozni.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az előző szocialista kormányok programjában az szerepelt, hogy az ország egytizede belátható időn belül külföldiekből fog állni, de a miniszterelnök szerint

ez egy agyrém, lehetetlenség.

Ezt meg kell akadályozni, tehát "nemcsak Brüsszelt kell megállítanunk ebből a szempontból, hanem Brüsszel magyar szövetségeseit, a magyar baloldalt is" – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy ezt a kérdést népszavazással kell lezárni Magyarországon.

Fotó: MTI - Illyés Tibor

Fotó: MTI - Illyés Tibor

Az Európában sok helyen magas ifjúsági munkanélküliség miatt szerinte inkább az európai fiataloknak kell munkát adni ahelyett, hogy idehoznának "más kultúrából érkező, együttélési problémákat okozó, terrorveszélyt növelő migránsokat". A "buborékban élő", "szellemi elnyomásban" lévő Nyugaton erről nem lehet ugyanilyen nyelven beszélni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy korábban jelentős különbség volt Németország és Magyarország között a migránsválság kezelésében. A magyar álláspont a külső határok megvédéséről szólt, a németek ezzel szemben azt mondták, "különleges helyzet van, mindenki jöhet ellenőrzés nélkül". Németország időközben mégis megváltoztatta az álláspontját, és "ma ugyanazt mondják, mint mi", vagyis a külső határok megvédésének fontosságáról beszélnek.

Most pedig arról van vita, mi legyen azokkal, akiket már beengedtek vagy időközben sikerül bejutniuk az Európai Unióba leginkább Olaszország tengeri határainál. Orbán Viktor szerint, ha valaki egyedül döntött migránsok ellenőrzés nélküli beengedéséről, akkor ennek a következményei sem vállalhatók nemzetközi szinten:

Ha nemzeti szinten volt döntés a beengedésről, akkor nemzeti szinten kell dönteni ennek következményeiről.

Hozzátette, ha nem sikerül megállítani egy népszavazással a migránsok szétosztását támogató Brüsszelt, akkor előfordulhat, hogy nem Magyarországon fogják megmondani, kikkel éljünk együtt.

Orbán Viktor a schengeni tagságról azt mondta, hogy Schengen tagjainak vállalniuk kell a kötelezettségeiket is, vagyis - ha az EU szélén helyezkedik el egy tagállam - a külső határ védelmét. Attól a tagállamtól, amely ezt nem teszi meg, el kell kérni a külső határ védelmének jogát, ha pedig nem adja át, akkor fel kell függeszteni schengeni tagságát vagy ki kell zárni.

A Líbia felől érkezők miatt szerinte mihamarabb kell egy líbiai kormány, amellyel meg kell egyezni egy hatalmas - Afrika területén, a líbiai partoknál lévő - menekülttábor létrehozásáról. Onnan szabályozott formában jöhetnének a migránsok, ha van befogadó ország. A miniszterelnök szerint ezt az uniónak kellene finanszíroznia és fenntartania.

A kormányfő a magyarországi bérekről is beszélt. Azt mondta, hogy a bérek minden évben nőnek, a munkanélküliség pedig folyamatosan csökken. 25 éve nem dolgoztak annyian, mint most, és "mindezt nem hitelből értük el", sőt az ország visszafizette az IMF-EU-kölcsönt. Orbán Viktor szerint az adók is csökkentek és a nyugdíjak értéke is emelkedett.

Az Európai Unió statisztikái szerint 2013-2014-ben 600 ezerrel csökkent a szegények száma Magyarországon, de ez a szám a jövőben még kevesebb lehet.

Orbán Viktor szerint a jövő évi büdzsé az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése, és még "így is van lehetőség arra, hogy előrelépjünk az egészségügyben és az oktatásban".

Az egészségügyről Orbán Viktor azt mondta, hogy egy átfogó rendszerben, "lehetőleg 3-4 éves bérfelzárkóztatási döntések keretében" kell emelni az orvosok és az ápolók fizetését. Csökkenteni kell a különbséget a nyugati és a magyarországi orvosbérek között. Azt azonban nem tudja megígérni, hogy a következő egy-két évben sikerülhet utolérni a nyugati béreket.

A kormányfő ugyanakkor lát esélyt a megállapodásra a kormány és az egészségügy képviselői között.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hét eleji németországi látogatásán találkozott a Mercedes és a Deutsche Telekom vezetőivel. Magyarország a Deutsche Telekommal megállapodást kötött arról, hogy 2018-ra a vállalatoknál és a háztartásoknál egyaránt százszázalékos legyen a szélessávú internetelérés:

Elsők akarunk ebben lenni Európában, meg akarjuk előzni még a németeket is, akiknek hasonló céljaik vannak.

Hozzátette, hogy Magyarországon csökkenni fog az internethasználat áfája, a mérséklést pedig a következő években is folytatni akarják – írja az MTI.

Top 0