• Élet
Faktor

Óránként meghal 2-3 ember, mert nem tudják az emberek, hogyan kell újraéleszteni

Magyarországon évente 20-25 000 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, amely vezető halálozási oknak számít. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek többsége nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben. Pedig mindössze: 4 perc, 100 BPM és bátorság - ennyi kell ahhoz, hogy megmentsünk egy életet.

A TEVAgy a Hős! újraélesztést oktató program 2014-ben indult el, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán volt mentőtiszt vezetésével.

Mészáros Zalán és Klupács Péter

Mészáros Zalán és Klupács Péter

Azóta több mint 500 oktatást tartottak, ahol közel 10 000 embert tanítottak meg újraéleszteni. Azonban a módszerük által újraéleszteni tanultak száma több millió is lehet, hiszen a szakmában egyedülállóan egy labdán, otthon tanulásos módszer segítségével is oktatják az érdeklődőket, 

hiszen az újraélesztés 15 perc alatt megtanulható egy labdán.

Statisztikai adatok  szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre nagy az esély, akkor minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést.

A felvilágosító kampánynak – amelyet a Teva Gógyszergyár Zrt. támogat – az a célja, hogy Magyarországon mindenkit megtanítsanak életet menteni. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse.

Ugyanis a beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszás megkezdése, melynek helyes alkalmazásával időt nyerhetünk. Ez pedig a legfontosabb.

Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze 4 perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst (100 BPM-es ritmussal) és csak azt követően hívjuk a mentőket, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A laikusok számára tartott oktatásoknál hangsúlyozzák, hogy a mai gyakorlatban már nem feltétel a szájból szájba lélegeztetés egy újraélesztés során. Ugyanis azok, akik nem rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, ezzel a módszerrel többet árthatnak, mint használhatnak a betegnek.

„Idén indul a program 3. éve, mely elé nagy várakozással tekintünk. Ahogy minden évben, idén is célunk, hogy minél többen megtanuljanak újraéleszteni. Ehhez számos segédanyagot és személyes oktatást biztosítunk és igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni a kampányt. Ahogy eddig minden évben, idén is izgalmas elemekkel készülünk, külön szólítjuk majd meg a gyerekeket és a felnőtteket, valamint számos szívbarát tippel is ellátjuk az érdeklődőket a program honlapján prevenciós célból”

– mondta Paplanos Péter a Teva Gyógyszergyár Zrt. kommunikációs vezetője. A program oktatói átlagosan heti 3-4 tanácsadást tartottak országszerte kisebb-nagyobb csoportoknak az elmúlt időszakban, többek között iskolákban, vállalatok számára, baráti társaságokban, sportegyesületekben, falvak és városok ünnepi rendezvényein is.

A program nagyszerűsége abban rejlik, hogy játékos formában tanítja meg az embereket az újraélesztésre, és ezzel a módszerrel így akár már 5 éves kortól is elsajátítható a gyakorlat.

Top 0