• Tech

Ezt a szédítő optikai csalódást biztos, hogy sosem felejti el - videó

Az alábbi videó láttán elsőre biztosan el fog szédülni. Aztán másodszorra is. Aztán megnézi még háromszor, hogy hogyan lehetséges ez. A négyzet a tükörben körré, a kör pedig négyzetté változik. Nem fekete mágiáról, vagy trükkfelvételről van azonban szó, egyszerű optikai csalódás, amellyel Kokichi Sugihara meg is nyerte a legjobb optikai csalódásoknak rendezett 2016-os versenyt.

A japán Meji Egyetem hallgatója "Homályos henger illúzió" nevű projektjével nyert. A látvány szinte hihetetlen, de a diák szerencsére megmagyarázza, hogy mi is a titok - emiatt nem kell éjjel ébren forgolódni.

Kokichi Sugihara munkája azt vette alapul, hogy a közvetlenül előttünk álló három dimenziós tárgyakat, és azok tükörképeit teljesen eltérően értelmezi az emberi agy. Ezeket nem képes korrigálni, pedig tudja, hogy ugyanazt a tárgyat látja. Még akkor sem fogjuk fel a különbséget, amikor a szemünk előtt forgatják a tárgyat.

A tárgy trükkös formája segít teljesen átverni az agyunkat. Az apró műanyag darab ugyanis négyzet és kör "kombinációjából" áll. Bizonyos szögből nézve a tárgy négyzetnek tűnik, de más szögből látszik, hogy a két oldalán ívelt. Megfelelő oldalra fordítva így a szemünk a formát körnek látja.

A magyarázatot egyébként itt is megnézhetik:

Kommentek:

Top 0