• Tech
Faktor

Marsi felvételeket alakítottak zenévé: a képek túlvilági zenét hoztak a Földre - videó

A marsjáró által készített képek pixeleit alakították hangokká a tudósok.

Az Opportunity marsjáró egyik, a marsi napfelkeltéről készített fotóját használta fel két angliai egyetem kutatócsapata, hogy egy algoritmus segítségével zenévé konvertálja azt - írja a HVG.

Az elmúlt években rengeteg új és izgalmas dolgot tudtunk meg a Marsról, arról nem is beszélve, hogy rendkívül jó minőségű fotók érkeztek a vörös bolygóról. Egy dologról azonban jóval kevesebb információval rendelkezünk, mégpedig arról, hogy milyen lehet a szomszédunk hangja. Két angliai egyetem kutatói azonban összefogtak, és ha hangot nem is, de egy hangulatzenét készítettek a Marshoz.

Az Andlia Ruskin Egyetem, valamint az Exeteri Egyetem szakemberei egy, az Opportunity nevű marsjáró által a bolygó egyik napfelkeltéjéről készített fotót elemzett ki, majd egy algoritmus segítségével zenévé konvertálta azt. A program a fotón balról jobbra, pixelről pixelre haladt. Figyelembe vette a színek, a fényerősség és a domborzat változását, így állt végül össze a zene.

A csendesebb tónus és a háttérben hallható hangok a kép sötétebb pixeleinek köszönhetők, míg a magasabb és erősebb hangok a világos pixelek elemzése után születtek meg.

A kép hangokká alakítása persze nemcsak szórakoztató "kísérletezés", a kutatóknak is sokat segíthet, a kép elemzésével ugyanis olyan jellemzőket – vulkáni tevékenységeket, légköri változásokat – vehetnek észre, amelyek fölött talán elsiklanának a szakemberek.

Kommentek:

Top 0