• Külföld
Faktor

Ópiumot tettek a szakácsok az ételbe, hogy elcsábítsák a vendégeket

35 kínai étterem rendhagyó "fűszerrel" készítette el ételeit: titokban ópiumot kevertek a fogásokba azért, hogy a vendégek többet rendeljenek, és később is visszajárjanak hozzájuk. Nem ez az első eset, hogy kínai éttermek kábítószerrel szeretnék bővíteni a vendégkörüket.

illusztráció - fotó: Europress / Joe Raedle - Getty Images

illusztráció - fotó: Europress / Joe Raedle - Getty Images

A harmincöt étterem közül öt esetében már megtalálta a bizonyítékokat a kínai rendőrség, míg a másik harminc esetében még folyamatban van a nyomozás. A gyanúsítottak közt szerepel egy népszerű, pekingi gyorsétterem-lánc is – írja az Independent.

Az még egyelőre nem tisztázott, hogy az illegális úton szerzett ópium hogyan került az ételekbe. A korábbi esetekben a szakácsok azért tettek kábítószert a vendégek ételébe, hogy ezzel további rendelésre csábítsák őket, később pedig a függőség miatt ezek a vendégek egyre gyakrabban jártak vissza az éttermekbe. Ebben az esetben is hasonló lehetett a motiváció.

2014-ben egy drogtesztnek köszönhetően Senhszi tartomány rendőrei egy tésztaárust lepleztek le, aki szintén ópiumot kevert a tésztákba. 2004-ben pedig Kujcsou tartományban összesen 215 éttermet kellett bezárni hasonló okok miatt.

A kínai hírügynökség szerint az országban egy kilogramm éretlen, őrölt mákot – amelyből később ópiumot lehet készíteni – hatvan dollárért (nagyjából tizenhétezer forintért) lehet megvenni. Kínában ezt követően rendszerint chiliolajjal és őrölt chilipaprikával keverik el az ópiumot, mert így a hatóságok nehezebben tudják felismerni a kábítószert.

Top 0