• Külföld
Faktor

Borzasztóan megemelkedett a gyógyszerek miatt bekövetkező halálesetek száma

A 24-35 éves fiatal felnőttek körében a különböző okokból bekövetkező halálozások 20 százalékáért az opioidok voltak a felelősek 2016-ban az Egyesült Államokban.

Az opioidokkal függött össze minden ötödik fiatal felnőtt halála az Egyesült Államokban 2016-ban egy új tanulmány szerint.

A torontói St. Michael kórház kutatói az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) adatait használták a tanulmányhoz, amelyet a JAMA Network Open tett közzé. Az opioidok a legerősebb fájdalomcsillapítók, lehetnek természetes, félszintetikus vagy szintetikus vegyületek.

Illusztráció.

Illusztráció.

A vizsgált évben, 2016-ban minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest 296 százalékos növekedést jelent.

Korcsoportok és nemek szerint eltérőek voltak az arányok, az opioidok miatt meghaltak több mint kétharmada férfi volt. A 24-35 éves fiatal felnőttek körében volt a legmagasabb a halálozási arány: ebben a korcsoportban a különböző okokból bekövetkező halálozások 20 százalékáért az opioidok voltak a felelősek, míg 2001-ben ez az arány még mindössze 4 százalék volt.

A többi korcsoportban a különböző okokból bekövetkező halálozások kisebb, de még így sem elhanyagolható százalékáért voltak felelősek az opioidok.

A becslések szerint 2016-ban csaknem 1,7 millió évnyi emberélet veszett oda ideje korán az opioidok miatt, ami több, mint amennyi a HIV/AIDS, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás számlájára írható.

"Az opioidokkal összefüggő korai halálozás már most óriási és egyre csak növekvő közegészségügyi terhet ró az Egyesült Államokra" - írták a kutatók a tanulmányukban, hangsúlyozva, hogy mindez jól jelzi az alaposan kidolgozott programok és irányelvek szükségességét.

A CDC adatai szerint az opioidok, beleértve a vényköteles változatokat, a heroin és a fentanil rekordot jelentő több mint 42 ezer amerikai halálát okozták 2016-ban - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0