• Tech
Faktor

Önvezető autók jönnek az utakra, új szabályozás lépett életbe

Most már biztonsági okokból sem fog sofőr ülni a volán mögött.

Új szabályozás lépett életbe Kaliforniában, amelynek értelmében áprilistól lehetőség lesz arra, hogy a vállalatok olyan önvezető járműveket teszteljenek az utakon, amikben egyáltalán nincs emberi sofőr. Az önvezető autókat korábban is lehetett tesztelni, de csak akkor, ha egy szakember ott ült a volán mögött, hogy szükség esetén közbeavatkozhasson - írja a The Verge.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A jogszabályi változást a gépkocsikért felelős szervezet, a DMV (Department of Motor Vehicles) jelentette be, és a kormányügynökség igazgatója, Jean Shiomoto hozzátette, hogy az új szabályozás hatalmas előrelépés az önvezető technológia számára Kaliforniában. A hivatal számára ugyanakkor továbbra is a biztonság az elsődleges szempont, de készen állnak arra, hogy elkezdjék a munkát azokkal a gyártókkal, akik tényleg teljesen önvezető járműveket akarnak tesztelni az állam közútjain.

A DMV még tavaly kezdeményezte a most hatályba lépett változást, amelynek értelmében mostantól engedélyezik olyan önvezető járművek közutakon való tesztelését, amik nem rendelkeznek kormánykerékkel, pedálokkal, tükrökkel és emberekkel a volán mögött.

A DMV adatbázisában jelenleg 50 különböző cég legalább 300 eltérő önvezető járművét regisztrálták, és a frissen életbe lépett jogszabály szerint ezek az önvezető gépek leghamarabb április 2-ától gurulhatnak ki a kaliforniai közutakra emberi asszisztencia nélkül – persze csak akkor, ha megfelelnek a kormányügynökség által támasztott biztonsági előírásoknak és megkapják a hivatalos engedélyt.

Kommentek:

Top 0