• Külföld
Faktor

Felfoghatatlan: öngyilkosságra biztatják a pszichológusok a gyerekeket

Azt egyelőre nem tudni, miért fontos nekik, hogy a gyerekek megöljék magukat.

Internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra a gyerekeket, és a jelenség olyan mérteket öltött, hogy vasárnap az ukrán rendőrség sajtóközleményben figyelmeztette a veszélyre a szülőket.

Meggyőzik a gyerekeket, hogy nincs más megoldás problémáikra.

Meggyőzik a gyerekeket, hogy nincs más megoldás problémáikra.

A kiberrendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy szakképzett pszichológusok dolgoznak az efféle oldalakon, amelyeknek általában repülő bálnák a szimbólumai. Az ilyen közösségeknek azért a bálna a jelképe, mert a tengeri emlősök gyakran követnek el "öngyilkosságot" azzal, hogy partra vetik magukat.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A közlemény szerint a weboldalra bejelentkező tiniket először kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik - írja az MTI. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság.

  Nemrég egy lány a mélybe vetette magát. (Képünk illusztráció.)

  Nemrég egy lány a mélybe vetette magát. (Képünk illusztráció.)

  Azt nem tudni, hogy az internetes oldalak működtetőit mi készteti a fiatalok halálba taszítására. Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy két hónapja, a Donyeck megye déli részén egy 13 éves lány levetette magát a tizenharmadik emeletről. Először a rendőrség az esetet öngyilkosságnak könyvelte el, de a lány barátaitól később megtudta, hogy az áldozat kapcsolatban állt egy internetes oldallal, és a halálugrást ott kapta "feladatként". Ezután a hatóságok már a szándékos emberölés, vagyis az öngyilkosságra való rábeszélés miatt nyomoznak.   

  Az ukrán kiberrendőrség - amellett, hogy lehetőség szerint ellenőrizzék, milyen oldalakat látogat gyermekük -, elsősorban arra figyelmeztette a szülőket: ellenőrizzék, nincsenek e vágások, gyanús sebhelyek gyerekük kezén. Ha pedig bálnarajzot - főként éles tárggyal a bőrbe karcolva - találnak a gyereken, azonnal forduljanak a hatóságokhoz.

  Kommentek:

  Top 16