• Külföld
Faktor

Miséző papra támadt az öngyilkos merénylő

Misét tartó papra támadt egy öngyilkos merénylő egy katolikus templomban az indonéziai Észak-Szumátra tartomány székhelyén, Medanban. A támadót sikerült megállítani - jelentette vasárnap a helyi iNews TV.

Fotó: Europress / Hakim Rangkuti - AFP

Fotó: Europress / Hakim Rangkuti - AFP

A hírtelevízió és szemtanúk beszámolója szerint az előzetesen a misén részt vevő támadón egy pokolgépet rejtő hátitáska volt, amely lángra lobbant, de a robbanószerkezet nem lépett működésbe. Ezért elővett egy kést, azzal támadt a papra. A merénylet végrehajtásában azonban két hívő megakadályozta.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Szent József templomban történt merényletben a pap, a két közbeavatkozó hívő és a támadó is megsérült.

    Bár Indonézia a világ legnagyobb muzulmán népességgel bíró országa, a többség az iszlám mérsékelt formáját gyakorolja. Szakértők szerint azonban egyre inkább kézzelfogható az Iszlám Állam terjeszkedése Délkelet-Ázsiában, így Indonéziában is. A térség ugyanis ideális ahhoz, hogy a Szíriában és Irakban nagy területeket ellenőrző szervezet gyökeret eresszen: több kisebb iszlamista lázadócsoport tevékenykedik a délkelet-ázsiai országokban, a Közel-Keletről - feltehetően feladattal - hazatérő harcosok pedig kapcsolatokat és tapasztalatot visznek magukkal. Értesülések szerint a közelmúltig főként helyi harcokat vívó iszlamista csoportok az Iszlám Állam hatására megkezdték a határokon átnyúló együttműködést.

    Komolyabb terrortámadás legutóbb januárban történt Indonéziában: öt támadó tüzet nyitott és robbantott a főváros, Jakarta központjában. A terroristákat leszámítva két ember halt meg. Elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett.

    Kommentek:

    Top 16