• Külföld
Faktor

Felfedeztek egy új fajt a világ egyik leghosszabb folyójában

A fajt már most a kihalás fenyegeti.

Önálló faj lehet a kínai Jangce-folyóban honos rücskösfarkú disznódelfin, más néven indiai tengeridisznó, amelyet eddig a rücskösfarkú disznódelfin három alfaja egyikének tartottak - vélik kutatók, akik alaposan megvizsgálták a világ egyetlen édesvízi delfinjének genetikai örökségét.

A csak a Jangce-folyóban előforduló, súlyosan kihalás fenyegette delfin genomját összevetették 48 másik, a világ különböző térségeiből származó rücskösfarkú disznódelfin génállományával, és arra a megállapításra jutottak, hogy a Jangce-delfin genetikailag annyira "elszigetelődött" a többiektől, hogy "különálló" fajnak tekinthető.

Rücskösfarkú disznódelfin. Fotó: Wikipédia

Rücskösfarkú disznódelfin. Fotó: Wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Jangce-delfin például nem tud keveredni más rücskösfarkú disznódelfinekkel, így nem képes átadni azoknak a DNS-ét. Jól kimutatható a jelentős genetikai különbség az állat veseműködésében is - olvasható a nemzetközi tudóscsoport kutatási eredménye a Nature Communications című folyóiratban.

  A kutatók szerint a Jangce-folyóba élő tengeridisznó 5-40 ezer évvel ezelőtt szakadhatott el sósvízi rokonaitól, és "hamar alkalmazkodott új környezetéhez", az állat főbb csoportjai hosszú évezredeken keresztül nem keveredtek más rücskösfarkú disznódelfinekkel - mondta az AFP-nek Rasmus Nielsen, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatója.

  A Jangce-delfinnek nincs hátúszója, és az összes disznódelfin közül csak ennek van úgynevezett homlokzsírpárnája. Soha nem merészkedik a mélyebb víztömegekbe, a parttól ritkán távolodik el, ennek ellenére ügyesen rejtőzködik, észrevenni ritkán lehet.

  A jangcei rücskösfarkú disznódelfin (Neophocaena phocaenoides asiaeorientalis) kizárólag a Jangce folyóban és az azzal kapcsolatban álló két tóban fordul elő, és az óriáspandánál is ritkább.

  Számuk évente 14 százalékkal csökken, jelenleg ezer példány lehet belőlük. A kutatók szerint rövid időn belül a másik édesvízi cetféle, az évekkel ezelőtt kihalt kínai folyami delfin (pajcsi) sorsára juthat az egyre szennyezettebb vizű és egyre nagyobb hajóforgalmú Jangcéban - írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16