• Belföld
Faktor

Ombudsman: aggályos, hogy nem mehet óvodába az a gyerek, aki nem kapta meg a kötelező védőoltásokat

Az ombudsman szerint alapjogi szempontból aggályos, hogy az óvodák elutasítják az olyan gyermekek felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint Székely László egy panaszbeadványból tudta meg, hogy az óvodák egy módszertani levél alapján utasítják el a 3 éves kort betöltött gyermekek felvételét a védőoltások hiánya miatt.

Az Országos Epidemiológiai Központ korábban "előírta", hogy óvodákba és iskolákba csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyerekek vehetők fel.

Fotó: europress / John Macdougall - AFP

Fotó: europress / John Macdougall - AFP

Az ombudsman szerint a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg.

Az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív vagy passzív védettség kialakítása, azok szükségesek a gyerekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben.

Az egészségügyi államigazgatási szerv elrendeli a védőoltást, ha a gyerek törvényes képviselője nem adatja be, és az írásbeli felszólításnak sem tesz eleget. Ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, de ez nem jelent kényszerítő erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők "ki tudják váltani" gyerekeiket a kötelező védőoltásból.

Székely László nem lát problémát a védőoltások hatékonyságáról folyó vitában, de azzal kapcsolatban vannak kétségei, hogy adott-e az objektív tájékozódás lehetősége. A szülők az internetes oldalakon meg nem alapozott veszélyekre is figyelmeztető információk áradatával találkoznak.

Kérdés, hogy eljutnak-e hozzájuk a kötelező védőoltások hatásosságát, megalapozott kockázatait tudományos tényekkel, kutatási eredményekkel alátámasztó, logikusan felépített, érhető magyarázatok.

Ezért szerinte a kötelező védőoltási rend fenntartásának legfontosabb kérdésévé vált, hogy az állam mennyire tudja a szülőket segíteni abban, hogy ne kényszerként, hanem mindenki érdekét szolgáló együttműködésként éljék meg a részvételt a kötelező védőoltások beadásában.

Nincs olyan rendelkezés, amely a védőoltások beadásáról szóló orvosi igazolások bemutatását követelné meg az óvodai beiratkozáshoz. Az óvodavezetőnek gondoskodnia kell az óvodákban is jelenlévő iskola-egészségügyi szolgálat működéséről, az orvos pedig köteles ellenőrizni, hogy az óvodába kerülő gyerekek megkapták-e az esedékessé vált oltásokat, és a hiányosságokról értesítenie kell a járási hivatalt.

Az alapvető jogok biztosa javasolta az óvodai aggályos tartalmú belső szabályzatok módosítását.

Top 0