• Tech

Olyan stresszes a lassú videólejátszás, mint egy horrorfilm

Ha éppen meg szeretnénk nézni egy internetes videót, de akadozik a lejátszás, az senkinek nem jó egy most megjelent tanulmány szerint. Olyan stresszesek leszünk, mintha egy horrorfilmet néznénk, miközben egyre kevésbé szeretjük a mobilszolgáltatónkat, amely így elveszíthet minket hosszú távon. Egyetlen nyertese lehet annak, ha felidegesítjük magunkat internetezés közben: a rivális mobilszolgáltató.

Nehezen viseljük, ha nem töltődik be a videónk. (illusztráció)

Nehezen viseljük, ha nem töltődik be a videónk. (illusztráció)

A weboldalak és a videók késleltetett betöltése átlagosan 38 %-kal növeli a mobilfelhasználók pulzusát, legalábbis az Ericsson vizsgálata szerint. Vagyis, emelkedik a stressz-szint, és egyre idegesebbek leszünk. Vezeték nélküli technológiával, pulzusmérők és szemmozgás-követő berendezések segítségével elemeztek, a jövő héten kezdődő mobiltechnológiai kiállításra, a barcelonai Mobile World Congressre időzítve adták ki a jelentést.

Kattintson, ha nagyobb méretben is megnézné az Ericsson adatai alapján elkészített oszlopdiagramot!

Kattintson, ha nagyobb méretben is megnézné az Ericsson adatai alapján elkészített oszlopdiagramot!

A videostreaming hat másodperces késleltetése a stresszfaktor háromszoros növekedését okozta. Összehasonlításképpen, ilyen mértékű stresszt okoz egy matematikavizsga elvégzése vagy egy horrorfilm megnézése. A videó elindulása után egyetlen megállás is további drámai növekedést okoz a stressz-szintben az elemzés alapján.

Viszont, ha nem akadozik egy videó, akkor a mobilszolgáltató népszerűsége 4,5 %-kal nőtt. Ha viszont már egy kis mértékben is várni kell a tartalom/videó betöltésére, akkor 4 %-kal csökken a szolgáltató népszerűsége, ráadásul duplán veszítenek ilyenkor: a vizsgálat során a versenytársak iránti érdeklődés is nő.

További érdekességek az Ericsson Mobilitási Jelentéséből:

  • A videózás után rögtön a közösségi oldalak következnek a mobilforgalom-növekedés okainak listáján. A közösségimédia-oldalak forgalma a következő hat évben tizenkétszer akkora lesz, mint az elmúlt 6 évben volt.
  • 2015 negyedik negyedévében 68 millióval nőtt a mobilelőfizetések száma. Ebből a legtöbb Indiában (21 millió), ezután jön Kína (6 millió), USA (5 millió), Myanmar (5 millió) és Nigéria (3 millió).
  • 2015 negyedik negyedévében a mobilelőfizetések teljes száma elérte a 100%-os penetrációt 7,3 milliárddal – a mobilelőfizetések száma egyezik a Föld lakosságával.
  • A globális mobiladat-forgalom 65%-kal nőtt 2014 negyedik negyedéve és 2015 negyedik negyedéve között.
  • Világszerte egy milliárd LTE-előfizetés van, amelyhez 160 millió adódott hozzá 2015 negyedik negyedévében.

Top 0