• Külföld
Faktor

Olvashatatlan a lelőtt orosz vadászgép feketedoboza

A török-szíriai határon november 24-én lelőtt Szu-24-es vadászbombázó feketedoboza olvashatatlan a rendelkezésre álló módszerekkel, a tárolóeszköz sérülése miatt - mondta Szergej Bajnyetov, az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának helyettes vezetője.

A feketedobozt gyártó Izmerityelj nevű vállalat módszereivel és felszerelésével a tárolt repülési adatok helyreállítása és leolvasása lehetetlen. A feketedoboz ugyan nem égett meg, de a belsejében lévő memóriamodulok megsérültek.

Fotó: Europress - Getty Images

Fotó: Europress - Getty Images

A tárolóeszköz 16 mikrochipjéből 13 megsemmisült, a maradék három pedig megsérült. Utóbbiak közül kettő olyan mértékben károsodott, hogy a rajtuk tárolt adatok elveszhettek. A szakértők által elvégzett röntgenvizsgálatok szerint csak az egyik mikrochip lehet olyan állapotban, hogy információkat lehessen róla kimenteni. Viszont ez hosszú ideig is eltarthat, ezért tudományos kutatóintézetek szakértőit is bevonják a vizsgálatokba.

A repülésbiztonsági szakértő szerint a tárolóeszköz külső burkolata a szerkezet belsejébe ható károkat szenvedett, amikor a rakéta találatot kapott vadászbombázó irányíthatatlanná vált és a földnek csapódott.

Moszkvában brit és kínai szakértők jelenlétében a múlt héten felnyitották a feketedobozt. Szergej Dronov, az orosz légierő parancsnokhelyettese azt mondta, Moszkva 14 országot kért fel, küldjenek szakértőket a feketedoboz vizsgálatára, de végül csak amerikai, brit és kínai szakértők vettek részt az adatok vizsgálatában.

Top 0