• Tudomány

Olvadnak a gleccserek: 3 méterrel is emelkedhet az óceánok vízszintje

Az antarktiszi gleccserek olvadása miatt 3 méterrel is emelkedhet az óceánok vízszintje. A több méteres vízszint emelkedés csak akkor fog megtörténni, ha elolvadnak az Antarktisz nyugati részének gleccserei, és az Amundsen-tenger kisebb jégfolyamai is labilisak lesznek.

Egy amerikai tudományos folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely felhívja a figyelmet, hogy az Amundsen-tengernél lévő gleccserek már most sem olyan stabilak, mint korábban. Klímaszakértők szerint ez a tanulmány mutat rá elsőként arra, hogy az olvadás elkerülhetetlen.

A kutatók kísérletei azt mutatják, hogy az óceánok néhány évtizedes felmelegedése miatt elkerülhetetlen a jég olvadása, ami viszont olyan olvadási folyamatot idézhet elő, amely még évszázadokig, sőt évezredekig folytatódhat - magyarázták a kutatók.

"Ha a gleccsereket egyszer megzavarják - és jelenleg ez a helyzet - nem lineáris módon reagálnak. Az összeomlásuk viszonylag gyorsan bekövetkezik a hosszú stabilitási időszak után, amely alatt kevés változást figyeltünk meg" - mondta Johannes Feldmann, a tanulmány egyik írója.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Az Antarktisz többi részén az óceánba csúszó jégáram jelentősen és állandó jelleggel megnövekszik a tudósok szerint. Az MTI szerint az óceánok vize melegszik, a melegebb víz pedig lassan megolvasztja a felszín alatti, a gleccserek folytatódását jelentő jégtáblákat, amelyek szintén veszítenek stabilitásukból.

"Szimulációs kísérleteink szerint 60 évi, az Antarktisznál a jelenlegi ütemben tapasztalt olvadás elegendő egy olyan visszafordíthatatlan folyamat elindításához, amely évszázadokig, sőt évezredekig tart majd. Ennek következtében körülbelül 3 méterrel emelkedhet meg az óceánok vízszintje" - mondta Johannes Feldmann.

A klímaváltozás hatásairól itt írtunk korábban.

Top 0