• Sport
Faktor

Olimpiai keretet hirdetettek a női vízilabdásoknál

A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila megnevezte azt a 18 játékost, akik megpróbálhatják kiharcolni a riói csapattagságot. A csapat felkészülési programjában egy ausztriai és egy amerikai edzőtábor is szerepel az itthoni BENU-kupán kívül.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 20-as keretből a dunaújvárosi Gurisatti Gréta és a BVSC balkezese, Leimeter Dóra került ki, ők biztosan nem utazhatnak az olimpiára.

„Leimeter Dóra a szezon elején, Gurisatti Gréta a szezon végén volt jobb, fiatal társaikhoz hasonlóan hullámzó volt a teljesítményük. A tehetségük, és a jövő miatt hívtam be őket a keretbe, egyáltalán nem mondtam le róluk, hiszen olyan értékei a magyar női vízilabdának, akik még sok örömet okozhatnak” – nyilatkozta Bíró Attila a waterpolo.hu-nak.  

A kihirdetett keretében ott van mind a 13 belgrádi Európa-bajnok, rajtuk kívül Bolonyai Flóra, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya és Horváth Brigitta küzd a riói csapatba kerülésért.

„Az egész éves teljesítményt vettem alapul, úgy ítélem meg, a különböző posztok legjobbjai kerültek a keretbe. Bevallom, még Kisteleki Dóra visszahívásán gondolkodtam, de végül a bajnokságban mutatott teljesítménye nem győzött meg arról, hogy érdemes volna belenyúlni ebbe a 18-as keretbe, ezt őszintén elmondtam neki is” – tette hozzá a kapitány, aki június elsején találkozik kiválasztottjaival.

A programot úgy lett összeállítva, hogy az olimpián ne érhesse meglepetés a csapatot – ezért is utazik majd a társaság előbb Ausztriába, majd két hétre az Egyesült Államokba, ahol a világbajnokkal tartott közös tréningek mellett három hivatalos összecsapás is szerepel a programban. Emellett az sem véletlen, hogy az ausztrálok meghívást kaptak a júliusi BENU-kupára (július 13-15., Margitsziget, itt lesznek még az olaszok és a spanyolok is), sőt majd velük is lesznek aztán közös tréningek, plusz egy meccs Cegléden.

„A szövetség biztosítja számunka a tökéletes felkészülést, már csak rajtunk múlik minden. Nem aggódóm, biztos vagyok benne, hogy minden játékos maximálisan odateszi magát, hiszen mindannyian olimpiai bajnokok szeretnének lenni. A bajnoki rájátszásban tapasztalható játékosok közötti feszültséget a válogatottban el kell felejteni, dr. Csernus Imrével közösen nyomban munkához is látunk, de ezzel sem lesz probléma. Biztos, hogy nehéz lesz majd ebből a keretből a 13-as olimpiai csapatot kihirdetni, de így van ez jól” – mondta Bíró Attila.

A magyar női válogatott kerete:

Kapusok

Bolonyai Flóra (Szentes)

Gangl Edina (UVSE)

Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok

Antal Dóra (UVSE)

Csabai Dóra (UVSE)

Keszthelyi Rita (UVSE)

Kisteleki Hanna (UVSE)

Szücs Gabriella (UVSE)

Tóth Ildikó (UVSE)

Garda Krisztina (Dunaújváros)

Horváth Brigitta (Dunaújváros)

Menczinger Kata (Dunaújváros)

Somhegyi Noémi (Dunaújváros)

Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)

Illés Anna (BVSC)

Takács Orsolya (BVSC)

Bujka Barbara (Szentes)

Czigány Dóra (Eger)

Top 0