• Kultúra
Faktor

Gyászszalagos zászló és Puskás cipője az olimpiai relikviák közt - képgaléria

Ötkarikás relikviákból nyílt kiállítás szerdán a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban.

A képre kattintva galéria nyílik!

A képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Sulyok László

Az év végig nyitva tartó, Magyar olimpiai sikerek 1896-2016 című tárlaton több tucat tabló és eredeti relikvia mutatja be a magyar olimpiai sikereket.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kiállítást Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki felelevenítette, hogy Kemény Ferenc révén Magyarország is részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megalapításában. Ahogy fogalmazott: a múltban is nagy örömet szereztek a magyar embereknek az olimpiai sikerek, és reméli, hogy ez a riói játékok kapcsán is így lesz.

  A megnyitón Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó szerencsésnek nevezte magát, hogy számos magyar ötkarikás diadalt a helyszínen élhetett át.

  "Olimpián részt venni és képviselni a hazánkat nagy dolog, aranyérmet nyerni még inkább, de átélni egymás sikereit és közösen meghallgatni a magyar himnuszt egy olimpián maga a csoda"

  - mondta. "Szívből szurkolok, hogy 2024-ben Budapest rendezhesse az olimpiát, és üzenem a riói olimpikonoknak, hogy önbizalommal küzdjenek, hiszen az már fél győzelem."

  A budapesti Papp László Sportaréna szomszédságában lévő SportAgórában többek között az 1964-ben Tokióban aranyérmes férfi vízilabda-válogatott összes úszósapkáját, Puskás Ferenc egyik futballcipőjét és ifj. Papp László jóvoltából Papp László bokszkesztyűjét is meg lehet nézni. Számos olimpiai diplomát is kiállítottak a rendezők, így Kemény Ferenc 1894-es NOB-alapítási emlékdiplomája, Hajós-Guttmann Alfréd 1896-os és Keresztes Lajos birkózó 1928-as bajnoki diplomája is megtekinthető.

  Az 1956-os melbourne-i olimpiai falu bejáratánál, a rendező ország lobogójának helyére felhúzott gyászszalagos magyar zászló ugyancsak látható. Ez akkor két hétig hirdette, hogy a szovjet tankok vérbe fojtották a magyar forradalmat. Az 1960-es játékok megnyitójának magyar jelzőcöveke és az 1972-es olimpia fáklyája, valamint Széchy Tamás "úszópápa" legendás baseballsapkája ugyancsak megtekinthető.

  A felnőtteknek 500, a gyerekeknek 200 forintba kerül a belépő, előre bejelentkezett iskolai csoportok ingyen nézhetik meg a tárlatot.

  Kommentek:

  Top 16