• Belföld

Olcsóbb lett a sertéshús, ezért kevesebb csirkét veszünk

Az áfacsökkentésnek köszönhetően megnövekedett sertéshúsfogyasztás ám ez a baromfifélék fogyasztásából vett el, legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak - állítja a Baromfi Terméktanács.

Miután a január elsejei áfacsökkentésnek köszönhetően látványosan esett a sertéstőkehúsok ára, más ágazatok szereplői is lobbiznak a kedvezményes, 5 százalékos áfáért.

"Január végén rendelkezésre álló adatokat korrekt módon értékelni fogjuk. Az már most látszik, hogy számokkal tudjuk bizonyítani, hogy a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra" - mondta a világgazdaságnak a Baromfi Terméktanács elnöke. A napokban a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa jelezte, hogy szeretnék elérni a halászati élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklését, és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is bejelentette, hogy a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16