• Politika
Kiscsatári Ferenc

Olcsóbb lehet a szemétdíj

Egységesíti a hulladékgazdálkodást a kormány. A cél az, hogy mindenhol ugyanolyan legyen a szeméttel kapcsolatos szolgáltatás színvonala. Felszámolnák a több milliárdos veszteséget és a szelektív szemétgyűjtést is ösztönözni akarják. Aki kevesebbet szemetel az kevesebbet is fog fizetni.

Foto: Faktor.hu

Foto: Faktor.hu

Április elsejétől átalakul a hulladékgazdálkodás. A kormány azt szeretné, ha ezentúl rendezett viszonyok között működne ez a terület. Az önkormányzatok, a közszolgáltatók és a többi piaci szereplő egységes rendszert alkotna, és így biztosítaná azt, hogy a szolgáltatás színvonala az egész országban azonos legyen. Erről Szabó Zsolt fejlesztési- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár beszélt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtótájékoztatóján.

Ennek alapfeltétele a stabil és egyértelmű pénzgazdálkodás. Ezt pedig egy új szervezet, a hulladékgazdálkodás átszervezéséért és átalakításáért felelős Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. végzi április elejétől. A 100 százalékban állami tulajdonú vállalat tőkéje 5,3 milliárd forint. Az NHKV szervezetét már kialakították és a munkát is megkezdte a társaság.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Partnerek lesznek az átalakításban A stabil pénzgazdálkodás a közszolgáltatók munkáját segíti. Az NHKV veszi át a számlázással, a díjbeszedéssel és a kintlévőségek kezelésével kapcsolatos feladatokat. Ezzel nem csak az önkormányzatok és a közszolgáltatók között teremt tiszta és rendezett viszonyokat, hanem a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is biztosítja.

  Az államtitkár elmondta, hogy az új szervezet felállítása nem jelent államosítást. Az NHKV nem veszi el a közszolgáltatók munkáját. Az állam sem vesz át feladatokat az önkormányzatoktól és nem érinti az önrendelkezési jogukat sem. Olyan kiemelten fontos közszolgáltatásról van szó, aminél elengedhetetlen, hogy állami, önkormányzati kézben maradjon. Az NHKV partnere lesz a többi szereplőnek a hulladékgazdálkodás rendszerszintű átalakításában.

  Abban bízunk, hogy magasabb színvonalú lesz a szemétszállítás és a hulladékgazdálkodás. És így előbb-utóbb az árak is csökkennek.

  - mondta az államtitkár. Az NHKV első faladatai a számlázási rendszer felállítása. Ezentúl az NHKV gyűjti be a szemétdíjat a lakosságtól és a most készülő országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási terv alapján osztja szét a közszolgáltatók között a nekik járó részt.

  Foto: Europress - Sebastien Bozon/AFP

  Foto: Europress - Sebastien Bozon/AFP

  A következő feladat a vagyonfelmérés és a fejlesztések optimalizálása lesz. El szeretnék ugyanis kerülni az olyan helyzeteket, hogy 50 kilométeren belül három szemétlerakót is kialakítanak, mint az nemrégen történt. De az is előfordul, hogy egy kistelepülésen 180 forint a szemét elszállítása, a közeli nagyvárosban pedig 700 forint. Pedig a költségek alapján fordítva kellene lennie.

  A jelenlegi 171 szemétszállító cég közül 146-nak van engedélye a tevékenységére, de mindegyik különböző színvonalon nyújtja a szolgáltatását. Várhatóan több szolgáltató is egyesül, néhányan pedig abbahagyják és átadják az államnak tevékenységüket. Ezért valószínűleg csökkenni fog a számuk, de a szolgáltatás a jövőben mindenhol egységes lesz.

  Erősíteni a környezettudatosságot Az NHKV feladata lesz az is, hogy erősítse a környezettudatosságot a lakosságban. Még több embernek akarják megmutatni, hogy az újrahasznosítható hulladékot, mint a PET palack, a papír, a fa és a fém, gyűjtsék vissza és ne a környezetet szennyezzék velük.

  Foto: Europress - Isza Ferenc/AFP

  Foto: Europress - Isza Ferenc/AFP

  Erre a legjobb módszer általában az, ha a szelektíven gyűjtött szemét elszállításáért kevesebbet kell fizetni. Ahol működnek a szelektív szigetek, ott a lakosságban már most is megvan a környezettudatosság.

  Győrben és Budapesten már most is nagyon sokan gyűjtik szelektíven a szemetet. Az új, országosan egységes rendszerrel ezt a környezettudatosságot akarja a kormány elterjeszteni. Azokon a helyeken is, ahol eddig nem gyűjtötték szelektíven a szemetet, mert például nem vették meg az ehhez szükséges kukákat.

  A kormány azt tapasztalta, hogy a hulladékgazdálkodás sem működik mindenhol ugyanazon a színvonalon. A szereplői, azaz a hulladék-feldolgozók, az égetők, a hulladékszállítók és az önkormányzatok nem alkotnak egységes rendszert. Nem szolgáltatnak kiegyensúlyozott és egyenlően magas színvonalon. És a szakmai színvonal is különbözik az ország más-más területein.

  A NAV szedheti be a tartozástNem teljesültek a hulladékhasznosítási előírások sem. Ezzel kapcsolatban a kormány előtt van az úgynevezett égetési stratégia. Ha elfogadják, akkor hamarosan további fejlesztések lesznek ezen a területen. Jelenleg a szelektíven gyűjtött hulladéknál 50 százalékos újrahasznosítási arányt ír elő az Európai Unió. A közeljövőben viszont lesz olyan hulladékfajta, aminél ezt az arányt 80-85 százalékra kell felvinni. Ezt a mostani rendszerben nem tudják megoldani a hulladékhasznosítók.

  Foto: Europress - Isza Ferenc/AFP

  Foto: Europress - Isza Ferenc/AFP

  Az is hatalmas gondot jelentett az önkormányzatoknak, hogy a szemétszállítás veszteséges. Óvatos becslések szerint 13 milliárd forint a veszteség, de valószínű, hogy még ennél is több pénzről van szó. A közszolgáltatók egyharmada veszteséges vagy súlyos pénzügyi nehézséggel küzd.

  Vannak olyan részei az országnak, ahol a díjtartozás eléri a 15 százalékot. Ez óriási pénzügyi teher, mert a pénzt nem kapják meg a szolgáltatók, de az áfát be kell fizetni utána. Ezzel a szemétszállítók nem tudnak mit kezdeni. A polgármesterek is ezért örülnek, hogy az állam belép a rendszerbe. A minisztérium folyamatosan tárgyal a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, hogy miként lehet behajtani ezeket a tartozásokat azoktól, akik nem fizetnek.

  Ezt a rendszert szeretnénk gazdaságilag és pénzügyileg nonprofit, de gazdaságos működéssé alaktani.  

  - mondta Szabó Zsolt államtitkár. Arról is beszélt, hogy a kormány számára az is nagyon fontos, hogy a lakossági közszolgáltatási díjak ne növekedjenek a jövőben.

  Olcsóbb lehet a szemétdíjSőt, a jövőben az új égetőkkel és a szolgáltatások minőségének és a hulladékválogatók hatékonyságának növelésével egyes területeken még olcsóbb is lehet a szemétdíj. A zárt, nyomon követhető és környezetet nem szennyező rendszer kiépítésével a szolgáltatás is stabilabb és kiegyensúlyozottabb és összességében olcsóbb lesz. Erre kötelez az uniós szabályozás és ez a kormány célja is.

  A szennyező fizet elve alapján, az eddigi térfogat alapján végzett szemétgyűjtést átalakítják tömeg alapú gyűjtésre. Ez kedvezőbb lesz azoknak, akik kevesebb szemetet termelnek, mint például a nyugdíjasok. De kedvezményre számíthatnak azok is, akik szelektíven gyűjtik a szemetet.

  Szabó Zsolt államtitkár a Faktor kérdésére elmondta, hogy a zöldhulladék felhasználás területén is változások lesznek. A szakpolitikus a mésziszap példáját hozta fel. A sok műtrágyázástól a föld savanyú lesz és elveszti a termőképességét. Sok helyen mésziszappal állították helyre a föld pH-értékét és termőképességét. A mésziszap földekre szállítási költségéhez pedig támogatást lehetett igényelni. A zöldhulladék esetében két lehetőség van. Ez egyik az, hogy egy részét elégeti a hulladék-feldolgozó. Keszthelyen egy egész lakótelepet fűtenek az önkormányzatnál keletkező zöldhulladékkal. A másik lehetőség, hogy a mésziszaphoz hasonlóan a mezőgazdasági termelőknek adják, akik szétszórják a földeken. Ebben az esetben megnézik a földek aranykorona értékét, azaz a termőképességét is, és az alacsonyabb termőképességű földeken termelőket részesítik majd előnyben.  

  Top 16