• Belföld
Faktor

Ennek Ön is örülni fog, kevesebbet kell fizetnünk idén a kedvenc gyümölcsünkért

Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Apáti Ferenc alelnök az MTI-nek elmondta, a sokéves átlagnál valamivel jobb lesz, de nem lesz kiugróan magas a hozam. Ennek megfelelően a fogyasztói árak a tavalyihoz képest valamelyest csökkennek, de a következő másfél hónap termelői árainak alakulását nem lehetelőre megmondani.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Elmondta, sok a bizonytalanság az időjárás és az európai piaci folyamatok tekintetében, illetve még mindig vannak bizonytalanságok a várható mennyiségben és minőségben, amelyek ráadásul fajtánként és termőkörzetenként is jelentős eltéréseket mutatnak.

Az első osztályú cseresznye fogyasztói ára most kilogrammonként 1200-1800 forint. Június közepétől, a nagyobb mennyiségek megjelenésével, kilogrammonként 400-800 forintos fogyasztói ár várható, bár a cseresznye piacán pár nap alatt is jelentős árváltozások történnek. Hozzátette, a meleg miatt a szokásosnál 5-7 nappal előrébb tartanak a szezonban. Rámutatott, a termés erősen függ az időjárástól, a cseresznye az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcs.

Kitért arra is, hogy gyümölcs munkaerő igénye a betakarítás időszakában magas, hektáronként 600-1200 munkaóra, és a munkaerő-hiány jelentősen korlátozza az ágazat fejlődését.

Kommentek:

Top 0